Arama

Tahrim Suresi tefsiri ve meali

Ku'an-ı Kerim'in 66. suresi, Tahrim Suresi'dir. Medine'de nazil olan sure,12 ayetten oluşmaktadır. Tahrim, "haram kılma, haram kılınma" manalarına gelen bir isimdir. Bu kelime, birinci ayette geçmektedir. Surede, sevgili Peygamberimizin hayatından, insanların kendilerini ve ailelerini kötülüklerden korumasının gereğinden bahsedilmektedir. İşte, Tahrim suresi tefsiri, fazileti ve meali...

Tahrîm Suresi 6. Ayet

﴾6﴿ Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun. Onun başında, acımasız, güçlü, Allah'ın kendilerine buyurduğuna karşı gelmeyen ve kendilerine emredileni yerine getiren melekler vardır.

Tahrîm Suresi 6. Ayet Tefsiri

Yukarıda belirtildiği üzere Hz. Peygamber'in özel hayatından verilen örnek ışığında müminlerin aile sorumluluğuyla ilgili bir uyarı yapılmaktadır. Aile kavramının kapsamı sosyal yapıya göre farklılıklar taşısa da buradaki ana fikir, bir müslümanın mânevî mesuliyetinin sırf kişisel hayatıyla sınırlı olmadığına dikkat etmesinin gerekliliğidir. Böyle bir sorumluluk anlayışının sadece mânevî hedeflerle sınırlı kalmayan, sağlam bağlarla birbirine raptedilmiş bir aile yapısı ortaya çıkarması tabiidir.

Tefsirin tamamını okumak için tıklayın

Tahrîm Suresi 7. Ayet

﴾7﴿ Ey inkâr edenler! Bugün bahane üretmeyin! Sadece yapmış olduklarınızın cezasını çekiyorsunuz.

Tahrîm Suresi 7. Ayet Tefsiri

Öncelikle, inkârcıların ve mümin gibi görünen münafıkların, benzeri durumlarda yaptıkları gibi, ilk âyetlerde anlatılan olay dolayısıyla da birtakım yaygaralar çıkardıkları, 7. âyette onların bu yaptıklarının yanlarına kalmayacağına dair bir uyarı yapıldığı anlaşılmaktadır. Fakat âyetin, inkârcıların iş işten geçtikten sonra özür dilemeleri veya mazeret ileri sürmelerinin bir yararı olmayacağına dair genel bir ihtar anlamı taşıdığı da açıktır.

Tefsirin tamamını okumak için tıklayın

Tahrîm Suresi 8. Ayet

﴾8﴿ Ey iman edenler! İçtenlikle ve kararlılık içinde Allah'a tövbe edin. Umulur ki rabbiniz kötülüklerinizi örter ve sizi altından ırmaklar akan cennetlerine koyar. O gün Allah, peygamberi ve onunla aynı imanı paylaşanları utandırmaz. Onların nuru önlerinde ve sağ yanlarında ilerleyerek yollarını aydınlatırken şöyle derler: "Rabbimiz! Nurumuzu arttır eksiltme ve bizi bağışla. Şüphesiz senin her şeye gücün yeter."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN