Lirik doğrunun peşinde olan bir göz
20. yüzyılın en etkili ve en verimli fotoğrafçılarından biri olarak kabul edilen ve aralarında Henri Cartier-Bresson'un da bulunduğu çok sayıda fotoğraf sanatçısının ustası olan André Kertész, fotoğraf tarihinin başlıca figürlerinden biridir.
Fotoğrafları ilk bakışta basit bir anlatım gibi gelir ama sonra sizi gizli derinliğine hapseder. Gölgeler, grafiksel oyunlar, sade anlatımlar sizi ölümsüz bir estetikle buluşturur. Henri Cartier-Bresson'un onun için söylediği "Bugün yaptığımız her şeyi, o çok daha önce yapmıştı." sözü, Kertész'in fotoğraf sanatı için değerinin vurgulanması bakımından önemlidir.
HAYAL GÜCÜNÜ ORTAYA KOYAN YEPYENİ KADRAJLAR
Bilinen ilk fotoğrafı olan uyuyan genç adam sanatının temelini oluşturacak olan iki özelliğin habercisidir. Genç bir adam halka açık bir yerde, belki de bir kahvede, masa başında, gazete okumaktayken uyuyakalmış. Yüzündeki ifade, kişiliği, ışıkla gölgenin onu ve giysilerini eritişi, gömleğinin açık yakası, masanın üzerindeki gazete, sağlığı ve yorgunluğu, hepsi fotoğrafta görsel olarak mevcut.