Medeniyetleri buluşturan kadim şehir
Mezopotamya ve Anadolu medeniyetleri arasında köprü görevi gören kadim şehir Diyarbakır, sahip olduğu eski kaleler, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki değerleriyle adeta bir açık hava müzesidir.
Giriş Tarihi: 24.05.2018
16:20
Güncelleme Tarihi: 24.05.2018
17:28
Medeniyetler köprüsü kadim şehir
Şehir merkezi yani Sur İçi denilen bölge hem de Ergani- Çayönü ve Bismil-Üçtepe Höyük, arkeolojik çalışmalarda 12 bin yıllık yerleşik yaşam izlerine rastlanmış önemli yerlerden.
Medeniyetler köprüsü kadim şehir
M.Ö 3000'li yıllardan başlayarak Huriler, Asurlular, Urartular, Medler, Persler, Romalılar, Abbasiler, Selçuklular, Eyyubiler, Akkoyunlular, ve Osmanlı gibi onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır, İpekyolu üzerinde oluşu ve coğrafi konumu nedeniyle tarih boyunca ticaret ve kültür başkenti oldu.
Diyarbakır Surları, dünyanın en yüksek kalelerinden biridir. İlk olarak M.Ö 3000 yıllarında Huriler tarafından inşa edildiği düşünülen 82 burç (Kale) ile şehri içine aldı, onlarca medeniyetin elinden yükseldi.
Medeniyet dinlerini, dillerini, kültürlerini, anılarını bu surlar üzerindeki kitabelere, silah, hayvan (çift başlı kartal, kaplan, boğa) ve güneş motif ve kabartmalarıyla işledi. Şehri çepeçevre kuşatan ve yukarından bakıldığında kalkan balığı görünümüne sahip olan bu surlar, İç ve Dış Kale olarak iki ayrı yapı olarak ayrılır.