Arama

Süleymaniye'nin sırları

Mimar Sinan'ın kalfalık dönemi eserim dediği Süleymaniye Camii 16 Ağustos 1556 tarihinde kısmen ibadete açıldı. Kanuni Sultan Süleyman'ın yaptırdığı Süleymaniye Camii 1551-1558 yılları arasında yedi yıllık bir dönemde inşa edildi. Süleymaniye Camii, medrese, kütüphane, hastane, hamam, imaret, hazire ve dükkânlardan oluşan Süleymaniye Külliyesi'nin bir parçasıydı…

Süleymaniye’nin sırları

Mimar Sinan'ın kalfalık devri eseri olarak nitelendirilen Süleymaniye Camii'nin bilinmeyenleri...

Süleymaniye’nin sırları

İhtişamlı bir devre haşmetli eserlerle mühür basan Mimar Sinan'ın ustalığı, kalfalık dönemi eseri olan Süleymaniye Camii'nde uyguladığı mimari inceliklerle de dikkat çekiyor.

Süleymaniye’nin sırları

Süleymaniye Camii az bilinen mimari inceliklere sahip. Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1550 yılında Mimar Sinan'a yaptırılan caminin külliyesi ile birlikte 1557 yılında tamamlandığı ve mimarisinde sergilenen ihtişamın Osmanlı İmparatorluğu'nun yükseliş dönemindeki ihtişamla örtüşüyor.

Süleymaniye’nin sırları

Akustik için 65 küp
Mimar Sinan, camide verilen vaazın duyulması için akustik sistemi üzerinde çalıştı, sesin bir noktadan çıkarak caminin her köşesine eşit şekilde dağılması için çaba gösterdi.

Süleymaniye’nin sırları

Usta mimar, bu gayeyle Anadolu'da kullanılan turşu küplerinden içi boş 65 tanesini ağızları aşağıya bakar vaziyette ana kubbenin etrafındaki duvarlara yerleştirdi ve küplerin aralarını da yumurtanın akıyla sıvadı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN