Süleymaniye'ye açılan kapılar
İstanbul'un yedi tepesinden biri üzerine inşa edilen, "Muhteşem Yüzyıl" ın ihtişamlı yapısı; Mimar Sinan'ın "kalfalık eseri" Süleymaniye Camii, büyük bir külliye olarak tasarlanmıştı. Sinan, ustalığını cami ve külliyenin birçok farklı yerinde yaptığı ince hesaplamalarla göstermiş, daha önce hiç kullanılmayan yöntemleri eserine tatbik etmişti. Mimari dehanın zirvelerinden olan Süleymaniye Külliyesine açılan kapıları ve özelliklerini sizler için derledik…
Giriş Tarihi: 28.08.2018
20:36
Güncelleme Tarihi: 28.08.2018
20:55
SÜLEYMANİYE CAMİİNİN TAÇ KAPISI
Süleymaniye Camiinin batı yönünde cami Taç Kapısı bulunur. Bir Anadolu mimari geleneği olan Taç Kapı'nın üzerinde iki hat yazısı yer alır.
Kapının üzerinde en üst kısımda yazı için ayrılan alanda celi sülüs hatla "Allah'tan başka ilah yoktur. Muhammed, O'nun kulu ve elçisidir" anlamına gelen "'La ilahe illallah Muhammedun resulullah" yazılıdır.
Yazı zemini mermer renginde bırakılmış, harfler, tezyini işaretler ve zeminin boş kalan kısımlarına yapılan rumi ve hatai motifleri altın varakla kaplanmıştır.
Taç kapı üzerinde en üst kısımda yazı için ayrılan alana celi sülüs hatla "Çünkü namaz, müminlere belirli vakitlere bağlı olarak farz kılınmıştır" anlamına gelen "inne's-salate kanet ale'l-müminine kitaben mevkuta" ibaresi yazılıdır.
Yazı zemini siyaha yakın lacivert olup, harfler altın varakla kaplanmıştır. Yazıda görülen tek dini motifi çok sanatkârane işlenmiştir.
SÜLEYMANİYE CAMİİNİN ANA KAPISI
Süleymaniye Camiinin ana yapısında beş adet kapı bulunur. Geleneksel cami mimarisinde görüldüğü üzere, tam mihrabın karşı yönünde ana kapı bulunur.
Ana kapı üzerinde ise şu ifade yer alır: "Ey kapıları açan Allah'ım! Bize hayırlı kapı aç."
Cümle kapısı üzerinde, "Kelime-i Tevhid" ile "Namazlarına riayet edenler, işte onlar, cennetlerde ikram olunacak kimselerdir." mealindeki Mearic suresi ayetleri yer alır.
Yine aynı kapının giriş kısmı üzerinde Maide Suresinden "Doğrusu size Allah'tan bir nur ve apaçık bir kitap gelmiştir." ayeti yer alır. "Şüphesiz, Allah katında en değerliniz, O'na karşı gelmekten en çok sakınanınızdır" Hucurat suresi ayetleri işlenmiştir. Daha üst bölümde de, "Namaz şüphesiz, inananlara belirli vakitlerde farz kılınmıştır." Nisa suresi ayeti ile "Kelime-i Tevhid" yazılıdır.
SÜLEYMANİYE CAMİİNİN GÜNEY KAPISI
Süleymaniye Camii'nin güney kapısı üzerinde "Rabbimiz! Bizimle milletimiz arasında hak ile sen hükmet. Sen hükmedenlerin en hayırlısısın." Araf Suresi, daha üst bölümde de "Size selam olsun. Rabbiniz, rahmet etmeyi üzerine almıştır" mealindeki Enam Suresi yer alır.
SÜLEYMANİYE CAMİİ HÜNKÂR KAPISI
İç ibadet mahalli olan Harim içinde bulunan dört kapının, ikisi özel ve ikisi genel kapılardır. Özel kapılar Hünkâr kapısı ve Müezzin kapısıdır. Bu kapılar merdivenle çıkıldıktan sonra parabetli bir girişten içeri girilir.
Genelde Hünkâr kapısı kuzeyde, Müezzin kapısı ise, güneyde bulunur. Halka açık olan diğer iki kapı ise, cami dış avlusuna açılır. Bu kapılar kuzey ve güneydedir. Hünkâr kapısı, sürekli olarak kapalıdır.
SÜLEYMANİYE CAMİİ KUZEY KAPISI
Süleymaniye kuzey kapısı üzerinde, Rad Suresi 24'üncü ayetten "selamün aleyküm bi-ma saber-tüm fe-ni'me 'ukbe'd-dar" yazılıdır. "Sabretmemize karşılık selam sizlere. Dünya yurdunun sonucu olan cennet ne güzeldir." Anlamını taşır.
Kuzey kapısı Haliç yönündeki bahçeden girilen kapıdır.