Türkiye’de bulunan edebiyat müzeleri
Edebiyat müzeleri, edebiyatın toplumdaki rolünü müze ortamlarında tanıtır ve korur. Yazarların kişisel ve mesleki eşyalarından oluşan bu müzeler, bize geçmişin kapılarını aralar. Bu kapıdan geçip edebiyatın büyük şahıslarının yaşantısı, işlerini ve eserlerini oluştururken kullandığı araçları görmek sizin edebiyata olan tutkunuzu artıracak.
Giriş Tarihi: 16.08.2018
14:58
Güncelleme Tarihi: 10.01.2020
14:54
AHMET HAMDİ TANPINAR EDEBİYAT MÜZE KÜTÜPHANESİ
"Her şey değişebilir, hatta kendi irademizle değiştiririz. Değişmeyecek olan, hayata şekil veren, ona bizim damgamızı basan şeylerdir."
Türk edebiyatının mihenk taşlarından olan Ahmet Hamdi Tanpınar'dan adını alan bir edebiyat müzesidir. Bu müzede yazarın 30'u aşkın kalem, daktilo, kitap, saat, pipo gibi eşyaları sergilenir. Kurumun arşivinde ise geçmişten günümüze var olan edebiyat dergileri, ödül alan eserler bulunur. Müzenin içerisindeki 9000'i aşkın kitabıyla ziyaretçilere önemli bir çalışma ortamı sağlar.
Gülhane Parkı'nın içerisinde olan müzeye giriş ücretsizdir. Pazar günleri hariç Ziyaret saatleri: Pazartesiden cumartesi günleri 10.00 – 19. 00 arasındadır. Pazar günleri haricinde her gün 10:00 ile 19:00 saatleri arasında ziyaretçilerine açıktır.
"Sen olmasan...
Seni bulmak hayâli olsa muhâl,
Yaşar mıyım dersin?"
Kaygılı, sarsıntılı, yer yer iyimser olsa da genel olarak karamsar bir hayat sürmüş Tevfik Fikret. İçinde doğup büyüdüğü, babasından kalan Aksaray'daki konağı satar. 1905 yılında Rumelihisarı'nda, öğretmenlik yaptığı Robert Koleji yakınlarında planlarını kendisi çizerek inşa ettirir Âşiyan'ı.
Âşiyan, İstanbul Belediyesi tarafından 1945'te müze haline getirilir. Daha sonra yazarın mezarı da buraya aşınır. Müzede Tevfik Fikret ile ailesinin, Abdülhak Hamit'in, Nigar Hanım'ın ve diğer Tanzimat edebiyatçılarının çeşitli eşyaları sergilenir. İstanbul Beşiktaş'ta bulunan müzeye giriş ücretsizdir. Pazartesi günleri hariç 09.00-16.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
" Âvâzeyi bu âleme Davûd gibi sal
Bâkî kalan bu kubbede bir hoş sadâ imiş"
1491 yılında inşa edilen Galata Mevlevihanesi müze olarak 1975 yılında hizmete açıldı. Semahane, derviş hücreleri, şeyh dairesi, kütüphane gibi çok nitelikli ölümlere sahip. İstanbul'un en eski mevlevihanesi olan müze Fuzuli, Nedim, Şeyh Galip, Baki gibi divan edebiyatını sevenlerin ve k Mevlevilik anlayışını merak edenlerin gitmesi gereken bir müze.
Beyoğlu'nda bulunan müzeye giriş öğrenciye ücretsiz olup tam bilet bir liradır. Pazartesi günleri hariç her gün 09.30 ile 17.00 arasında ziyarete açıktır.
"Gitme ey yolcu, berâber oturup ağlaşalım:
Elemim bir yüreğin kârı değil, paylaşalım:
Ne yapıp ye'simi kahreyleyeyim, bilmem ki?
Öyle dehşetli muhîtimde dönen mâtem ki!"
Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, İstiklâl Savaşımız sırasında I. TBMM Burdur Mebusu iken, kendisine büyük hayranlık duyan Tacettin Şeyhi tarafından selamlık bölümü kendisine tahsis edilen bu evde yaşadı ve İstiklâl Marşı'mızı bu evde yazdı.
Bu ev 30 Ekim, 1949 tarihinde Şehir Meclisi kararı ile Mehmet Akif Ersoy Evi adını almış ve müzeye dönüştürülmüş ise de bakımsız kalmış ve zamanla harap oldu.
Hacettepe Üniversitesi Merkez Kampusu'nun kuruluşu sırasında, Rektör Prof. Dr. İhsan Doğramacı yapının eski durumuna sadık şekilde onarımını sağlamış ve yapı ziyarete açılmıştır.
Mehmet Akif Ersoy'a ait cep saati, gözlük, tesbih, tüfek ve büyük şairin yüzünün kalıbı müzede teşhir edilen manevi değeri yüksek eserlerdir.
Cumartesi-Pazar ve resmi tatiller dışında her gün saat: 10.00-12.00, 14.00-16.00 arasında ziyarete açıktır.
YAHYA KEMAL BEYATLI MÜZESİ
"Birçok gidenin her biri memnun ki yerinden,
Birçok seneler geçti; dönen yok seferinden"
İstanbul şâiri Yahya Kemal'in sağlığında kitap hâlinde hiçbir eserini yayınlamayan Yahya Kemal'in vefatından sonra kurulan Yahya Kemal Enstitüsü şairimizin şiir, yazı ve notlarını 12 kitap hâlinde yayımladı, Yahya Kemal monografisini ve hakkında yazılanların büyük bir kısmını kitaplaştırdı.
1958 yılında Yahya Kemal müzesi kurularak şairin özel eşyaları, el yazısı notları, kitapları, çeşitli hatıra resimleri ziyaretçilere açıldı.
Hafta içi her gün 10:00 - 16:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.