Arama

Çanakkale’yi geçilmez kılan ‘Hamidiye Tabyaları’

Dünyanın büyük bir savaşa doğru sürüklendiğini çeyrek asır önceden öngören bir sultandı II. Abdülhamid. Böyle bir savaşın çıkması durumunda başkent İstanbul'un güvenliği için Çanakkale Boğazı'nın kilit rol oynadığının farkındaydı. Boğaz'ı geçilemeyecek şekilde tahkim ettirmek, Çanakkale'deki top ve bataryaları yenilemek, onun için öncelikli işlerden biriydi. Savaşın gerçekleştirdiği sırada Sultan Abdülhamid, "Atalarımın ve benim yaptırdığım kale ve tabyalar eğer hala ayakta ise düşmanlar Boğaz'ı geçemez" diyecekti…

  • 1
  • 19
BOĞAZLARIN GÜVENLİĞİ TÜM SULTANLAR İÇİN ÖNEMLİYDİ
BOĞAZLARIN GÜVENLİĞİ TÜM SULTANLAR İÇİN ÖNEMLİYDİ

Tarih boyunca, Osmanlı İmparatorluğu'nun gözbebeği olan İstanbul'un güvenliğini sağlamak, tüm sultanların en önem verdiği konulardan biri oldu.

İstanbul'u fethederek, çağ açıp çağ kapatan Fatih Sultan Mehmet başta olmak üzere birçok Osmanlı sultanı Çanakkale'yi inşa ettirdikleri kaleler ve tabyalarla güçlendirdi.

  • 2
  • 19
FETİH’TEN ÖNCE VE SONRA İNŞA EDİLEN KALELER
FETİH’TEN ÖNCE VE SONRA İNŞA EDİLEN KALELER

Fatih Sultan Mehmet, İstanbul kuşatmasından çok daha önce Boğaz'ın en dar yerine "deniz kilidi" anlamına gelen Kilitbahir Kalesi'ni yaptırmıştı.

İstanbul'un fethinden sonra ise Kilitbahir'in hemen karşısına Çimenlik Kalesi'ni inşa ettirerek Boğaz'ın güvenliği artırıldı.

  • 3
  • 19
BOĞAZLARIN GÜÇLENDİRİLMESİ GEREKİYORDU
BOĞAZLARIN GÜÇLENDİRİLMESİ GEREKİYORDU

İki asrı aşkın bir süre boyunca boğaz geçişini kontrol altına alan bu kalelere Sultan IV. Mehmet döneminde "deniz seddi" anlamına gelen Seddülbahir ve Kumkale adında iki yeni kale daha eklendi.

Sultan IV. Mehmet döneminde Osmanlı donanmasının Papalık, Venedik ve Malta gemilerinden oluşan bir donanmaya yenilmesi boğazların güçlendirilmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koymuştu. Bu sebeple Seddülbahir Kalesi ve Kumkale Mimar Mustafa Ağa ile Ahmet Paşa'ya yaptırıldı.

  • 4
  • 19
ÇANAKKALE’Yİ GEÇİLMEZ KILAN TABYALAR
ÇANAKKALE’Yİ GEÇİLMEZ KILAN TABYALAR

Sultan III. Ahmet dönemine gelindiğinde Boğaz'ın ve İstanbul'un güvenliğini tahkim etmek amacıyla Babakale, Sultan III. Selim ve Sultan II. Mahmud dönemlerinde Çamburnu, Nara ve Bigalı kaleleri inşa edildi.

Kalelerin haricinde boğazı koruyan çok sayıda tabya da inşa edildi. Sultan Abdülmecid, Sultan Abdülaziz ve Sultan Abdülhamid dönemlerinde inşa edilen tabyalarla boğazın güvenliği artırılmaya çalışıldı.

Çanakkale, İnşa edilen bu kaleler ve tabyalarla 1915 yılında geçilmez hale geldi.

  • 5
  • 19
SAVAŞI ÖNGÖREN ABDÜLHAMİD’İN ÖNEMLİ KARARI
SAVAŞI ÖNGÖREN ABDÜLHAMİD’İN ÖNEMLİ KARARI

Sultan II. Abdülhamid, dünyanın büyük bir savaşa doğru sürüklendiğini 1890'lı yıllarda görmüştü. Olası bir savaş halinde başkent İstanbul'un güvenliği için Çanakkale Boğazı'nın kilit rol oynadığının farkındaydı.

Abdülhamid, böyle bir savaşın çıkması durumunda Boğaz'ı geçilemeyecek şekilde tahkim etmek, Çanakkale'deki top ve bataryaları yenilemek amacıyla Asaf Paşa'yı görevlendirdi.

Boğaz'ın pek çok haritasını yaptıran Abdülhamid, yeni yapılan tabyaların ve yerleştirilen topların fotoğraflarını çektirerek çalışmaları yakından takip etti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN