Fatih Sultan Mehmet’in Anadolu ve Rumeli fetihleri
Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u 1453 yılında fethetmiş; şehrin semalarında Müslüman sancağının dalgalanmasını sağlamıştı. Onun bu zaferi, Bizans İmparatorluğu için büyük bir yenilgiydi. Ancak Fatih'in fetihleri İstanbul ile sınırlı kalmamış, Anadolu ve Rumeli'de pek çok önemli noktayı da kuşatmıştı. Rumeli'de İtalya topraklarını fethetmeyi hedeflemiş, Anadolu'da ise daha çok iç isyanları bastırmaya çalışmıştı. Peki, Fatih Sultan Mehmet fetihlerini Anadolu ve Rumeli'de hangi noktaya kadar gerçekleştirebildi?
1463'te Osmanlıların deniz kuvvetlerinin zayıflığı yüzünden uzun süre savaşmaktan kaçındıkları Venedik'le savaş çıktı ve bu savaş 1479'a kadar, 16 yıl sürdü.
Mora'da bir taraftan Venedik'le savaşılırken, diğer taraftan da Fatih'in komutasındaki Osmanlı ordusu Bosna'yı Osmanlı topraklarına kattı.
Venedik, Arnavutluk, Macaristan, Papalık ve Balkanlar'daki Hristiyan prensliklerle ittifak yaparak, Osmanlılar'a karşı cepheyi genişletmişti. 1464'te Venedik tarafından işgal edilen Mora kurtarıldı.
Fatih Sultan Mehmet 1466 ve ardından da 1467'de Arnavutluk hâkimi İskender Bey'e karşı iki sefer yaptı. İskender Bey birkaç bin kişiyi geçmeyen kuvvetleriyle çete savaşı yaptığından ele geçirilemiyordu.
Fatih'i uzun süre uğraştıran İskender Bey'in 1468'de ölümü üzerine Arnavutluk'ta Osmanlılar'a karşı direniş azaldı.
Venedik ile Ege adalarından, Mora'ya kadar birçok cephede savaş devam ederken, Osmanlı orduları fetihlere devam ediyorlardı. Fatih, 1470'te Ege'nin önemli adalarından Eğriboz'u fethetti.
1471'de Fatih Sultan Mehmet'e karşı kurulan cephe iyice genişlemiş, Venedik, Akkoyunlular, Rodos Şövalyeleri ve Karamanoğulları'nın Akdeniz bölgesindeki son beyleri bir araya gelmişlerdi.
Ancak Otlukbeli Muharebesi'ni Osmanlılar'ın kazanması ittifakı bitirdi.