Abdurrahman bin Avf kimdir?
Abdurrahman bin Avf, Peygamber Efendimize ilk iman edenlerden ve cennetle müjdelenen sahabelerden. Hz. Ebubekir aracılığıyla Müslüman oldu, Uhud Gazvesinde yirmiden fazla yara aldı. Tüm servetini Allah yolunda harcayan Abdurrahman bin Avf, vefatında Resul-i Ekrem'i kabre indiren dört kişiden biriydi. Varlıklı oluşu nedeniyle "nimetlerin tamamının bize dünyada verilmiş olmasından korkuyorum" derdi. Peki, Abdurrahman bin Avf kimdir?
Giriş Tarihi: 09.10.2019
09:44
Güncelleme Tarihi: 09.10.2019
09:49
HZ. ÖMER HANÇERLENDİKTEN SONRA ONU İMAM TAYİN ETTİ
Hz. Ömer'e bu derece yakınlığı sebebiyle zaman zaman geceleri Medine sokaklarında onunla birlikte dolaşarak asayişi kontrol ederlerdi. Bu dönemde Abdurrahman, hac emirliği ve beytülmâl muhafızlığı da yaptı.
Halife Ömer, Mecûsî bir köle tarafından hançerlenince Abdurrahman'ı imamlığa geçirdi ve kendisinden sonra iş başına gelecek halifeyi belirlemek üzere tayin ettiği altı kişilik şûraya Abdurrahman'ı da dâhil etti.
HALİFEYİ BİZZAT TAYİN ETME YETKİSİ VARDI
Hz. Osman ve Hz. Ali'den başka kendisi de aday olduğu halde, adaylıktan çekilerek halifeyi bizzat tayin etme yetkisini üzerine aldı.
Daha sonra şûra üyeleriyle ayrı ayrı görüştüğü gibi, İbn Kesîr'in belirttiğine göre, üç gün süreyle, geceli gündüzlü, ekseriya uykusunu terk ederek ordu kumandanlarıyla, eşrafla, kadın erkek Medine halkıyla ve dışarıdan gelenlerle teker teker veya toplu halde, açık veya gizlice görüşerek bir çeşit "kamuoyu yoklaması" yaptıktan sonra Osman bin Affân'ı halife ilân etti.
Hz. Osman'ın halifeliğinde de müsteşarlık ve hac emirliği görevlerine devam eden Abdurrahman, halifeye zaman zaman çeşitli ikazlarda bulunmuştur.
CENAZE NAMAZINI HZ. OSMAN KILDIRDI
Abdurrahman bin Avf 75 yaşlarında Medine'de vefat etti; vasiyeti üzerine cenaze namazını Hz. Osman kıldırdı.
Vefat yeriyle ilgili klasik kaynaklardaki bu bilgiler yanında, Siirt Pervari yöresindeki halk, öteden beri onun mezarının Pervari'ye bağlı Yukarı Balcılar köyünde olduğuna inanır.
Yakın zamanlarda mermerle çevrilen mezar, bölgenin önemli ziyaret yerlerinden biridir. Bu inanış, aşere-i mübeşşere'den olan Abdurrahman bin Avf'a karşı yöre halkının beslediği sevginin bir nişânesi kabul edilmelidir.
SERVETİNİ ALLAH YOLUNDA HARCADI
Abdurrahman bin Avf, hem Câhiliye döneminde, hem de İslam devrinde ticaretle meşgul olarak büyük bir servet kazanmış, servetini Allah yolunda harcamaktan çekinmemiştir.
500 deve yükü tutan büyük bir kervanı bir defada bağışlayacak, ayrıca bir günde 30 köleyi azat edecek derecede cömertti.
VARLIKLI OLUŞU NEDENİYLE KORKARDI
Abdurrahman bin Avf, varlıklı oluşu nedeniyle korkar ve rahatlıkla imtihanın, sıkıntılarla imtihandan daha zor olduğunu düşünürdü. Bir defasında şöyle demişti:
"Hamza şehit edildi ve onu kefenleyecek bir şeyler bulamadık. Hâlbuki benden hayırlıydı o. Mus'ab bin Umeyr şehit edildi ve onu da kefenleyecek bir şey bulamadık. O da hayırlıydı benden. Bize gelince dünyadan alacağımızı aldık…"