Arama

Adnan Menderes'in idamından önce cuntacılara son sözleri

Adnan Menderes, siyaset sahnesine "Yeter söz milletindir" diyerek çıkmıştı. Gerçekleştirdiği demokrasi hamleleri ve ekonomik kalkınma atılımlarıyla Türkiye'nin siyasi tarihinde iz bırakan isimlerden biri oldu. Dini özgürlüklerle ilgili kısıtlamaların karşısında duran Menderes, "Tek icraatım da olsa ezanı Arapça okutacağım" demiş ve bu vaadi ile 18 yıllık bir yasağa son vermişti. Menderes, 61 yıl önce bugün darağacına yürüdü. Peki, Adnan Menderes'in idamından önce cuntacılara son sözleri neydi? Onun siyasi yaşamındaki kırılma noktalarını ve idamına giden süreci derledik.

  • 12
  • 25
KORE'DEKİ BAŞARININ NATO ÜYELİĞİNDEKİ ETKİSİ
KORE’DEKİ BAŞARININ NATO ÜYELİĞİNDEKİ ETKİSİ

Menderes Hükümeti tarafından, 25 Temmuz 1950'de Kore'ye askeri bir kuvvet gönderilmesine karar verildi. Türk askerinin Kore'deki başarısı Türkiye'nin NATO'ya üye olmasında etkili oldu.

Türkiye tarafından NATO'ya girmek için ilk başvuru 11 Mayıs 1950'de yapılmıştı. Adnan Menderes Hükümeti döneminde ise Türkiye, 1952'de NATO'ya tam üye olarak kabul edildi.

27 Mayıs 1960 Darbesi edebiyatımıza nasıl yansıdı?

  • 13
  • 25
HALK EVLERİNİN KAPATILMASI
HALK EVLERİNİN KAPATILMASI

Halk evleri CHP'nin bir yan kuruluşu gibi çalışıyordu. DP'li milletvekilleri, CHP'nin sağladığı "haksız kazancın" boyutlarını mali istatistikler vererek açıkladı. CHP milletvekiliyken, halk evleri parti müfettişi olarak görev yapan Menderes, halk evlerinin mahiyetini çok iyi biliyordu.

Menderes, halk evlerinin kurulduğu günden beri amacına uygun bir çalışma içine girmediğini ve arzulanan hedefe uygun çalışmadığını ifade etti. Halk evleri, CHP'nin itirazlarına rağmen 1951 yılında kapatıldı, köy enstitüleri ise öğretmen okullarına dönüştürüldü.

  • 14
  • 25
MENDERES'İN EKONOMİK KALKINMA ATILIMLARI
MENDERES’İN EKONOMİK KALKINMA ATILIMLARI

Devletin ekonomik hayata müdahalesini yoğun bir şekilde eleştiren Menderes, iktidara geldiği ilk günden itibaren ekonomide liberal bir politika izledi. Menderes'in gerçekleştirdiği politikalarla ekonomide kalkınma dönemine giren Türkiye'de, serbest piyasa ekonomisine geçişe hız verildi.

İthalata getirilen kısıtlamaları kaldıran Menderes hükümeti tarafından kredi faizleri düşürülerek özel sektörün daha fazla kredi kullanımı teşvik edildi.

  • 15
  • 25
TARIMDA MAKİNELEŞME ÇALIŞMALARINI BAŞLATTI
TARIMDA MAKİNELEŞME ÇALIŞMALARINI BAŞLATTI

Gelen kredilerin özellikle tarım alanında kullanılması önerilirken tarımda makineleşme çalışmaları başladı. Yabancı sermaye girişini teşvik etmek amacıyla yasal mevzuat hazırlanarak KİT'lerin özel sektöre devri öngörüldü.

Marshall Planı'nın da katkısıyla ülkede yeni sanayi tesisleri kuruldu. 1954 yılında Türkiye Vakıflar Bankası kuruldu. Bu dönemde Türkiye'nin gayrisafi milli hasılası yılda ortalama yüzde 9 büyüdü.

Menderes'in idam sehpasında bile söylemediği 'devlet sırrı'

  • 16
  • 25
1954 GENEL SEÇİMLERİNDE İKİNCİ BÜYÜK ZAFER
1954 GENEL SEÇİMLERİNDE İKİNCİ BÜYÜK ZAFER

2 Mayıs 1954'te yapılan genel seçimlere katılım, hiçbir kanuni zorlama olmamasına rağmen yüzde 88,63 gibi oldukça yüksek bir oranda gerçekleşti.

Demokrat Parti, yüzde 56 oy oranıyla cumhuriyet tarihinin en yüksek oyunu aldı ve Meclis'teki milletvekili sandalyelerinin yüzde 93'ünü kazandı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN