Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Biyografi
  • Bağımsızlık mücadelesi nedeniyle vatansız bırakılan İslam alimi: Muhammed Hamidullah

Bağımsızlık mücadelesi nedeniyle vatansız bırakılan İslam alimi: Muhammed Hamidullah

İslam tarihine büyük katkılar sağlayan Muhammed Hamîdullah, 20. yüzyılın en önemli âlimlerinden biri. Onun Haydarabad'da başlayan hayat yolculuğu, Mekke, Medine, Beyrut, Şam, Kahire, Fransa, Almanya, Kuzey Afrika ülkeleri ve İstanbul'a kadar uzandı. Hindistan tarafından işgal edilen Haydarabad'ın bağımsızlığı için çok sayıda çalışmalar yaptı; bu nedenle ülkesine girişi yasaklandı. Hamîdullah, başka bir ülkenin vatandaşlığına girmeyi reddetti ve "heimatlos" yani vatansız statüsünde yaşadı.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 7
  • 10
MİSAFİR PROFESÖR OLARAK İSTANBUL’DA DERS VERDİ
MİSAFİR PROFESÖR OLARAK İSTANBUL’DA DERS VERDİ

Bu enstitüde bulunduğu sırada kendisine asistanlık yapanlar arasında Fuat Sezgin ve Salih Tuğ yer almaktadır. Aynı süre içinde Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi ile Erzurum Atatürk Üniversitesi İslâmî İlimler Fakültesi'nde İslâm tarihi, İslâm müesseseleri tarihi, mukayeseli dinler tarihi ve İslâm hukuku dersleri okuttu; ayrıca İstanbul, İzmir, Konya ve Kayseri'de çok sayıda konferans verdi.

Derslerini ve konferanslarını takip eden, daha sonra İslâmî ilimler alanında akademik çalışma yapanlar arasında Hayreddin Karaman, Bekir Topaloğu, Suat Yıldırım, Yusuf Ziya Kavakçı ve İhsan Süreyya Sırma da bulunmaktadır.

  • 8
  • 10
PARİS’TE İSLAM KÜLTÜR MERKEZİNİN KURULMASINA KATKI SAĞLADI
PARİS’TE İSLAM KÜLTÜR MERKEZİNİN KURULMASINA KATKI SAĞLADI

Ayrıca Avrupa'da İslam'ın tebliği amacıyla 1950'li yıllarda Cenevre'de bir araştırma ve yayın kurumunun teşekkülüne ve yayınlarına destek verdi. Paris'te akademik çalışma yapan Türk öğrencilerine yardımda bulundu.

İslamî ilimlere bütüncül bir bakış açısıyla yaklaşarak uzmanlık alanının dışında da inceleme ve araştırmalar yapan ve bunları ilk kaynaklara dayandırmaya çalışan Hamîdullah, özellikle İslam tarihiyle ilgili çalışmalarında sadece tarihî bilgileri aktarmakla kalmamış, bazen olayların geçtiği yerlere bizzat gidip incelemeler yaptıktan sonra kendi yorum ve değerlendirmelerini katmıştır.

  • 9
  • 10
MUHAMMED HAMÎDULLAH NEDEN ELEŞTİRİLİYOR?
MUHAMMED HAMÎDULLAH NEDEN ELEŞTİRİLİYOR?

Hamîdullah'ın başta mucizeler olmak üzere bazı konularda akılcı yönü ağır basan açıklamaları zaman zaman eleştirilmiştir. Ona göre bazı insanlar mucize sebebiyle inandıkları, bazıları da böyle bir etkinin altında kalmadan iman ettikleri için mucizenin inanç açısından etkisi kesin değildir.

Miraç hadisesinde de ona göre önemli olan husus, Allah'a doğru yüceliştir; nerede ve nasıl olduğu fazla ehemmiyet taşımaz.

  • 10
  • 10
MUHAMMED HAMÎDULLAH’IN BAŞLICA ESERLERİ
MUHAMMED HAMÎDULLAH’IN BAŞLICA ESERLERİ

Muhammed Hamîdullah, rivayete dayalı yöntemler kullanmaları açısından hadis ve tarih ilimleri arasında yakın bir ilişki bulunduğu görüşündedir. İnsanların tarihî belgeleri ilk elden alma arzusu sonucunda belgelerin büyük bir kısmının metinleri bu iki ilim sayesinde günümüze kadar gelebilmiştir. Muhammed Hamîdullah'ın kaleme aldığı eserlerin başında şunlar gelir:

📌 Her Dilde Kur'an

📌 İslam'da Devlet İdaresi

📌 Hz. Peygamber'in Savaşları

📌 Fransızca Kur'an Çevirisi

📌 İslam Peygamberi

📌 İslam'a Giriş

📌 Allah'ın Resulû Muhammed

📌 Sahih-i Buhari'nin Fransızca Çevirisi

📌 İslam'ın Doğuşu

📌 Hz. Peygamber'in Altı Orijinal Diplomatik Mektubu

📌 Siyerü'l Kebir'in Fransızca Çevirisi

------------------------------------------------------------------------------

** Fikriyat.com'un ürettiği özel içeriklere ulaşmak için tıklayınız: https://www.fikriyat.com/fikriyat-ozel

***Podcast kayıtlarıyla İslam'dan fıkha, edebiyata, tarihe dair bilgiler içeren programları dinleyebilir ve güncel olayların tarihte yer alan örnekleriyle, edebiyattan sanata dair birçok içeriği de takip edebilirsiniz: https://www.fikriyat.com/podcast

***Dijital medyanın tüm mecralarında yer alan Fikriyat.com sosyal medyada da aktif olarak faaliyet gösteriyor:

TWITTER: https://twitter.com/fikriyatcom

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/fikriyat/

FACEBOOK: https://www.facebook.com/fikriyat/

PODCAST'LER: https://www.fikriyat.com/podcast

MOBİL UYGULAMASI https://play.google.com/store/apps/details?id=com.turkuvaz.fikriyat

Ayrıntılı bilgi: https://www.fikriyat.com/kultur-sanat/2020/07/10/dijital-medyaya-yeni-bir-soluk-getiren-mecralar-fikriyatcom-ve-vav-radyo

------------------------------------------------------------------------------

Bilgi: Sitemizde ve sosyal mecralarımızda bulunan içeriklerimizi kaynak göstermek şartıyla paylaşabilirsiniz.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN