Dünyaca ünlü isimler nasıl Müslüman oldular?
Dünya üzerinde 1,8 milyar Müslüman yaşıyor ve bu sayı her geçen gün artıyor. Yapılan araştırmalar, İslam'ın dünyanın en hızlı yayılan dini olduğunu ortaya koyuyor. Pek çok ünlü isim de İslamiyet ile farklı yollardan tanışıyor ve bakış açıları değişerek Müslüman oluyor. Muhammed Ali'den Malcolm X'e, Yusuf İslam'dan Sinead O'Connor'a, İslam'ı seçen dünyaca ünlü isimlerin hikayelerini derledik.
Giriş Tarihi: 08.02.2019
10:39
Güncelleme Tarihi: 05.08.2020
17:05
MUHAMMED ALİ NASIL MÜSLÜMAN OLDU?
Boksun efsane ismi Muhammed Ali, İslam'ı sonradan seçenlerden biri. Sözde "Özgürlükler Ülkesi" Amerika'nın 50-60 yıl önceki hali içler acısıydı.
Siyahiler ikinci sınıf vatandaş olarak görülüyor; insan hakları ve özgürlükler ayaklar altına alınıyordu. Martin Luther King ve Muhammed Ali, bu adaletsizlikler karşısında mücadele veren önemli isimlerden oldu.
O zamanki adıyla Cassius Marcellus Clay, 1964'te 22 yaşındayken dünya şampiyonu oldu. Şampiyonluğun ardından ülkesine döndükten sonra bir restorana gidip sandviç yemek istedi ancak o dönemde restoranlarda siyahilere servis yapılmıyordu. O gün Clay orada yemek yiyemedi. Yaşadığı hayal kırıklığıysa hayatını değiştirdi.
“O ALLAH’TIR, BENİM KORUMAMDIR”
Kendini sorgulamaya ve köklerini araştırmaya başlayan Clay, Afrika kökenli olduğunu ve dedelerinin İslam dinine inandığını keşfetti. Siyah beyaz ayrımına karşı çıktığı, hak ve eşitlik kavramını savunduğu için İslam'ı seçti ve Muhammed Ali ismini kullanmaya karar verdi.
Katıldığı bir televizyon programında "Bir koruman var mı?" sorusunu şu sözlerle yanıtlamıştı:
"Bir korumam var, evet! Gözleri olmasa bile görebilen, kulakları olmasa bile duyabilen, hafızası olmadan her şeyi hatırlar. Bir şeyi yaratmak istediğinde ona sadece "ol" demesiyle oluverir. Ama bu dilin söylediği ya da kulakların duyabileceği bir söz değildir. En gizli düşünceleri bile duyandır. Tahmin et bu kimdir? O Allah'tır. Benim korumamdır. O, senin de korumandır."
"Muhammed Ali 74 yıla neler sığdırdı?" adlı videoyu izlemek için tıklayın.
MÜCADELE İLE GEÇEN ÖMRÜN ŞEHADETE UZANIŞI
Amerikalı siyasetçi ve insan hakları savunucusu Malcolm X'in İslam'a uzanan hikâyesi hapishane günlerinde başladı. Siyahi milliyetçiliğini savunan Eliyah Muhammed ile tanışması bu yıllarda gerçekleşti.
7 Ağustos 1952'de hapisten çıkar çıkmaz Eliyah'ın örgütü Nation of İslam'a katıldı. Little olan soy ismini X olarak değiştirdi. Bu, "davanın isimsiz savunucusu" anlamına geliyordu. Ancak Malcolm X 1964'te ırkçı olarak tanımladığı ve bunu İslam'a aykırı bulduğu için Eliyah Muhammed ve Nation of İslam'la yollarını ayırdı.
"Irkçılığın karşısında dimdik duran Müslüman lider: Malcolm X" adlı haberimizi okumak için tıklayın.
MALCOLM X’İN İSLAM YOLCULUĞU
Ardından Müslüman ülkelerin diplomatlarıyla görüşerek İslamiyet hakkında bilgiler aldı. Malcolm, hayatının bu döneminde El Hacc Malik El Şahbaz adını kullanmaya başladı. Nisan 1964'te kutlu bir yolculuğa niyet etti. Önce Mısır'a, ardından kutsal topraklara gitti. Orada yaşadıklarını eşine şu sözlerle anlatmıştı:
"Betty, bu sözlerime belki şaşıracaksın ama gözleri mavi, saçları sarı, tenleri bembeyaz olan Müslüman kardeşlerimle aynı bardaktan su içtim, aynı kaptan yemek yedim. Biz, hepimiz kardeşiz. Rengimiz ya da ırkımız ne olursa olsun, hepimiz insanız ve aynı Allah'a inanıyoruz."
Ülkesinde her türlü ayrımcılığa maruz kalan Malcolm X, Mekke'de gördükleri karşısında şaşkınlığa uğradı. Herkes ona selam veriyor, onunla kucaklaşıyordu. Kutsal topraklarda gördüklerinden sonra her şeye daha farklı bakmaya başladı. Malcolm X, bir konuşmasında şöyle demişti: "Mekke'ye hac ziyaretim sırasında gördüm ki, bu ülkede kendini korumak için siyahlarla yan yana duracak birçok beyaz var."
"Malcolm X'ten mektup: Türkiye ile ilgili propagandalar yalan!" adlı haberimizi okumak için tıklayın.
DÜNYANIN EN HIZLI YAYILAN DİNİ: İSLAM
Geçmişten günümüze siyaset, sanat ve futbol dünyasından pek çok farklı isim İslam'ı seçti ve seçmeye devam ediyor. Müslüman nüfus artık sadece Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Asya Pasifik bölgelerine özgü değil. Dünyadaki Müslüman nüfusun beşte birinden fazlası bugün Avrupa, Kuzey Amerika ve Avustralya'da yaşıyor.
Müslümanların sayısının Avrupa'da 44 milyonu, Amerika'daysa 5 milyonu aştığı biliniyor. Araştırma şirketlerinin yaptığı çalışmalara göre, 2030 yılına gelindiğinde Avrupa'da yaşayan Müslüman nüfusunun yüzde 8'i, 2050 yılında ise yüzde 20'yi bulması yani 75 milyonluk nüfusa ulaşması bekleniyor.