Arama

Edward Said oryantalizme dair ne söyledi?

Edward Said, oryantalizme yaptığı eleştirilerle tanınan bir bilim insanı, teorisyen ve aktivist. Filistin asıllı Edward Said, İngilizce dışında başka bir dilin konuşulmasının yasak olduğu okullarda eğitim aldı. Bu eğitimler sırasında ona "Avrupalı olmayan öteki" olduğu da öğretildi. Yaşamı, onun oryantalizme karşı bakış açısını şekillendirdi ve zamanla "Batı'ya Batı'yı gösteren bir ayna" oldu. Hem oryantalizme yönelik eleştirileri hem de Filistin için gösterdiği mücadele nedeniyle Bernard Lewis'in de içinde olduğu bir kitle tarafından uzun yıllar hedef gösterildi. Peki, Edward Said kimdir?

  • 7
  • 28
FİLİSTİN ULUSAL KONSEYİ ÜYESİYDİ
FİLİSTİN ULUSAL KONSEYİ ÜYESİYDİ

🔸 Bir dönem Arab Studies Quarterly dergisinin editörlüğünü yaptı. New York'taki Dış İlişkiler Konseyi, Amerikan Sanatlar Akademisi ve PEN gibi kuruluşların yönetim kurulu üyeliklerinde bulundu.

🔸 1977-1991 yılları arasında Filistin Ulusal Konseyi'nin üyesi olarak görev yaptı. Lösemi hastalığına yakalanan, uzun ve acılı bir tedavi dönemi geçiren Said 23 Eylül 2003'te New York'ta öldü.

"Yahudilerin yaşadığı felaketin bedelini Filistinliler ödüyor."

  • 9
  • 28
NE TÜMÜYLE BİR ARAP NE DE BİR BATILI
NE TÜMÜYLE BİR ARAP NE DE BİR BATILI

🔸 Hristiyan Arap bir ailenin çocuğu olarak evinde Arapça, dışarıda İngilizce konuşan, Batı okullarında eğitimini tamamlayan ve akademik hayata Amerika Birleşik Devletleri'nde katılan Edward Said bu özellikleri sebebiyle kendisini ne bütünüyle bir Arap ne de bütünüyle bir Batılı gibi hissedebilmiştir.

🔸 Bu sebeple otobiyografisine Dünyalar Arasında başlığını koyduğu gibi hâtıratını içeren kitaba Yersiz Yurtsuz ismini vermiştir.

  • 10
  • 28

"Mısır, Suriye veya Türkiye hakkında yazı yazmak, seyahati göze almak, o ülkelerin idarî veya siyasî hayatı hakkında bilgi edinmekle mümkündü."

  • 11
  • 28
‘ÖTEKİ OLDUĞUMU BİLECEK ŞEKİLDE YETİŞTİRİLMİŞTİM’
‘ÖTEKİ OLDUĞUMU BİLECEK ŞEKİLDE YETİŞTİRİLMİŞTİM’

🔸 Said, Kış Uykusu'nda Kahire Victoria Koleji'ndeki eğitimine ilişkin hâtıralarından söz ederken şunları yazar:

"Bir İngiliz okul çocuğu gibi düşünmek ve inanmak üzere yetiştirildiysem de, aynı zamanda üstleri tarafından bulunduğu konumu, yani İngiliz olmaya özenmeyecek şekilde eğitilen bir yabancı, Avrupalı olmayan bir öteki olduğumu bilecek şekilde de yetiştirilmiştim... Aynı zamanda hem 'pis Arap' hem de Anglikan olmak sürekli bir iç savaş içinde olmak demekti".

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN