Arama

Eyüp Sultan kimdir? Sahabe Eyyüb el Ensari’nin hayatı…

Eyüp Sultan olarak bilinen Eyyüb el Ensari, Hicret'ten sonra Peygamber Efendimizi evinde misafir eden ve bu nedenle de "Mihmandar-ı Nebi" olarak anılan sahabedir. Sağlıklı olan herkesin Allah yolunda savaşa katılması gerektiğine inanan Eyyüb el Ensari, Resul-i Ekrem'in tüm gazvelerine iştirak etmişti. Peygamberimizin vefatının ardından, ilerlemiş yaşına rağmen her yıl bir savaşta bulunmaya gayret eden Eyyüb el Ensari'nin katıldığı seferlerin sonuncusu, Müslümanların ilk İstanbul kuşatması olmuştu. Eyyüb el Ensari'nin kabri Fatih Sultan Mehmet'in gerçekleştirdiği fetih sonrası Akşemseddin tarafından buldu ve o tarihten bugüne daima ziyaret edilen mekanlardan biri oldu. Peki, Eyüp Sultan kimdir? Sahabe Eyyüb el Ensari'nin hayatı…

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 12
  • 15
‘MİHMANDAR-I NEBÎ’ UNVANIYLA ANILIRDI
‘MİHMANDAR-I NEBÎ’ UNVANIYLA ANILIRDI

Bundan dolayı Ebû Eyyûb "Mihmandâr-ı Nebî" unvanıyla anılır. Bu ev İslamiyet'in öğretildiği bir mektep durumundaydı. Hz. Peygamber fakir muhacirlere burada yemek verir, kendisine sunulan hediyeleri fakirlere burada dağıtırdı.

Ev sahiplerine her vesile ile dua eder, onların bolluğa kavuşmalarını, huzur ve âfiyet içinde olmalarını dilerdi. Resûl-i Ekrem kendi evine taşındıktan sonra da zaman zaman Ebû Eyyûb'un evine misafir olurdu.

(x)Eyüpsultan'da kabri bulunan sahabeler

  • 13
  • 15
İSLAM’A VE EMİRLERİNE SONUNA KADAR SAHİP ÇIKTI
İSLAM’A VE EMİRLERİNE SONUNA KADAR SAHİP ÇIKTI

Ebû Eyyûb haksızlıklara tahammül edemez, doğru bildiğini söylemekten çekinmezdi. Cihad maksadıyla gittiği Mısır'da vali olan sahabe Ukbe bin Âmir'in akşam namazını geç kıldırdığını görünce onu uyardı.

Resûl-i Ekrem'in akşamı geç kıldığının zannedilmesine sebebiyet vererek halka kötü örnek olmamasını söyledi.

  • 14
  • 15
NEDEN PEYGAMBERİMİZİN MEZARI BAŞINDA AĞLAMIŞTI?
NEDEN PEYGAMBERİMİZİN MEZARI BAŞINDA AĞLAMIŞTI?

Namazları müstehap olan vakitlerinde kıldırmayan Medine Valisi Mervân bin Hakem'e muhalefet eder, Resulullah'a uyduğu takdirde kendisine uyacağını, aksi halde aleyhinde bulunacağını açıkça söylerdi.

Bir gün Ebû Eyyûb'u Resûl-i Ekrem'in kabrine başını dayamış olduğu halde ağlarken gören Mervân bu hareketinin sünnete aykırı olduğunu söyleyince Ebû Eyyûb, "Ben bu mezar taşına değil Resûlullah'a geldim. Onun, 'din işlerini ehliyetli kimseler üstlendiği zaman kaygılanmayın; ancak ehil olmayanlar başa geçince ne kadar ağlasanız yeridir' dediğini duymuştum" diye cevap verdi.

  • 15
  • 15
BİLMEDİĞİ BİR HADİS İÇİN MEDİNE’DEN MISIR’A GİTMİŞTİ
BİLMEDİĞİ BİR HADİS İÇİN MEDİNE’DEN MISIR’A GİTMİŞTİ

Medine döneminden itibaren Peygamber Efendimizden hiç ayrılmadığı halde Ebû Eyyûb el-Ensârî'den sadece 150 hadis rivayet edilmesinin iki önemli sebebi vardır. Bunlardan biri hadis rivayetinde çok titiz olması, diğeri de ömrünün savaşlarda geçmesidir. Kendisinin bilmediği bir hadisi Ukbe bin Âmir'den bizzat rivayet etmek için Medine'den Mısır'a kadar gitmesi, söz konusu titizliğin eşsiz bir örneğini ortaya koyar.

Ondan hadis rivayet edenler arasında İbn Abbas, İbn Ömer, Berâ bin Âzib, Enes bin Mâlik, Câbir bin Semüre gibi sahâbîler ve Saîd bin Müseyyeb, Urve bin Zübeyr, Sâlim bin Abdullah, Atâ bin Yesâr gibi tâbiîler bulunmaktadır.

(x)İstanbul Fatih'ten önce kaç kez kuşatıldı?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN