Arama

Eyüp Sultan kimdir? Sahabe Eyyüb el Ensari’nin hayatı…

Eyüp Sultan olarak bilinen Eyyüb el Ensari, Hicret'ten sonra Peygamber Efendimizi evinde misafir eden ve bu nedenle de "Mihmandar-ı Nebi" olarak anılan sahabedir. Sağlıklı olan herkesin Allah yolunda savaşa katılması gerektiğine inanan Eyyüb el Ensari, Resul-i Ekrem'in tüm gazvelerine iştirak etmişti. Peygamberimizin vefatının ardından, ilerlemiş yaşına rağmen her yıl bir savaşta bulunmaya gayret eden Eyyüb el Ensari'nin katıldığı seferlerin sonuncusu, Müslümanların ilk İstanbul kuşatması olmuştu. Eyyüb el Ensari'nin kabri Fatih Sultan Mehmet'in gerçekleştirdiği fetih sonrası Akşemseddin tarafından buldu ve o tarihten bugüne daima ziyaret edilen mekanlardan biri oldu. Peki, Eyüp Sultan kimdir? Sahabe Eyyüb el Ensari'nin hayatı…

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 9
  • 15
KABRİ FETİH’TEN SONRA AKŞEMSEDDİN TARAFINDAN KEŞFEDİLDİ
KABRİ FETİH’TEN SONRA AKŞEMSEDDİN TARAFINDAN KEŞFEDİLDİ

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinden sonra kabrin yerinin Akşemseddin tarafından keşif yoluyla belirlendiğine dair Osmanlı tarih kaynaklarında geniş şekilde yer alan haberlerle bu bilgiler çelişmemektedir.

Zira kabrin yeri korunmuş olmakla beraber İstanbul'un fethi sırasında sur dışında çok sayıda manastır, kilise, ayazma ve kutsal sayılan mezar bulunduğu için herhalde kabrin yeri kesin olarak bilinmemekteydi.

(x)1440 yıl önce tarihin başladığı olay: Hicret

  • 10
  • 15
PADİŞAHLARIN CÜLUS TÖRENİ TÜRBE ÖNÜNDE YAPILIRDI
PADİŞAHLARIN CÜLUS TÖRENİ TÜRBE ÖNÜNDE YAPILIRDI

Bir başka ihtimal de 1204 yılında Latinlerin İstanbul'u istilâsı esnasında şehir üç gün boyunca yağmalandığı ve Hristiyanlarca kutsal sayılan yerler yıkıldığı için Ebu Eyyub'un kabrinin de tahrip edilmiş olmasıdır.

Osmanlı padişahlarının tahta cülûsunda kılıç kuşanma merasimleri, şeyhülislâm ve bilhassa nakîbüleşrafın da bulunduğu bir törenle Ebu Eyyub el-Ensari'nin türbesi önünde yapılırdı.

  • 11
  • 15
EYYÜB EL ENSARİ PEYGAMBERİMİZİ NASIL MİSAFİR ETTİ?
EYYÜB EL ENSARİ PEYGAMBERİMİZİ NASIL MİSAFİR ETTİ?

Resul-i Ekrem Medine'ye hicret edince Medineli Müslümanların her biri onu evinde misafir etmek istedi. Ancak Hz. Peygamber, bir tercih yaparak onları gücendirmemek için devesinin çökeceği yere en yakın eve misafir olacağını söyledi.

Kendisini taşıyan devenin önce bir yere çöktüğü, buradan hemen kalkıp biraz ileride tekrar çöktüğü görüldü. Resulüler oraya en yakın olan ve dedesi Abdülmuttalib'in annesi tarafından kendisine yakınlığı da bulunan Ebû Eyyûb'un evine yerleşerek burada yedi ay misafir kaldı.

  • 12
  • 15
‘MİHMANDAR-I NEBÎ’ UNVANIYLA ANILIRDI
‘MİHMANDAR-I NEBÎ’ UNVANIYLA ANILIRDI

Bundan dolayı Ebû Eyyûb "Mihmandâr-ı Nebî" unvanıyla anılır. Bu ev İslamiyet'in öğretildiği bir mektep durumundaydı. Hz. Peygamber fakir muhacirlere burada yemek verir, kendisine sunulan hediyeleri fakirlere burada dağıtırdı.

Ev sahiplerine her vesile ile dua eder, onların bolluğa kavuşmalarını, huzur ve âfiyet içinde olmalarını dilerdi. Resûl-i Ekrem kendi evine taşındıktan sonra da zaman zaman Ebû Eyyûb'un evine misafir olurdu.

(x)Eyüpsultan'da kabri bulunan sahabeler

  • 13
  • 15
İSLAM’A VE EMİRLERİNE SONUNA KADAR SAHİP ÇIKTI
İSLAM’A VE EMİRLERİNE SONUNA KADAR SAHİP ÇIKTI

Ebû Eyyûb haksızlıklara tahammül edemez, doğru bildiğini söylemekten çekinmezdi. Cihad maksadıyla gittiği Mısır'da vali olan sahabe Ukbe bin Âmir'in akşam namazını geç kıldırdığını görünce onu uyardı.

Resûl-i Ekrem'in akşamı geç kıldığının zannedilmesine sebebiyet vererek halka kötü örnek olmamasını söyledi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN