Arama

Hafızasında kırk bin mısra bulunduran bir şair: Sedat Umran

Dünya hayatı nihayetinde bir oyun ve eğlenceden ibarettir. O halde bu hayatı anlamlandırmak, faydalı işler yapabilmek bizim elimizde olan temel gayemizdir. Bazı insanlar hayatlarını belli bir alana hasreder, o alanla alakalı okuyabilecekleri, öğrenebilecekleri her şeye kendilerini verir, toplayabildikleri kadar malzeme toplamaya gayret ederler. Bu kendini adama durumu gönüllülük esasına dayanır. Çünkü sanat, zorlamayı asla kabul etmez. Zorlama üzerinden ortaya çıkan sanat eseri zamanla değerini yitirir. Sanatsal sezgi insanın her daim içerisindedir ama bunu ortaya çıkaran da sanatsal çabadır. 2013 senesinde aramızdan ayrılan "eşya şairi" Sedat Umran da böyle bir zat idi. Hayatını yalnız geçirmiş, nerdeyse tüm vaktini şiire ayırmış büyük bir münevverimizdi…

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 10
  • 25
EŞYANIN DİLİ
EŞYANIN DİLİ

Umran eşyanın dilini kullanarak farklı bir sanatsal çaba göstermiştir. Bu hasletleri üzerinden kendisine Türk şiirinde benzersiz bir mecra oluşturmuştur. Şair eşyanın metafizik tarafı ile ilgilenmiştir. Bu da bize kendisinin İbn Arabi'den etkilenme ihtimalinin epey yüksek olduğunu düşündürtmektedir.

Vahdet-İ Vücud, Allah ve yaratılan mevcudatın tek ve bir olduğu düşüncesidir. Sedat Umran'da bu düşünceden yer yer etkilenmiştir. Şair "Ben bütün aynaları bir bir içimden geçirdim" derken aynaları Allah'a ulaşacak bir eşya olarak kodlamış ve içsel deneyimi ile aynaları aynı noktaya taşımıştır.

  • 11
  • 25
BİLGİ NOTU
BİLGİ NOTU

📌 Sedat Umran eserlerinde eşyayı öne çıkarmış, eşya üzerinden hakka vusul olmanın duacısı ve çabalayıcısı olmuştur.

  • 12
  • 25
BİR MISRA
BİR MISRA

"Bir saat kadranında o yelkovan ben akrep
Yetişemesem bile kovalamam yeterdi…"


➡ Sedat Umran sade ve net şekilde yelkovanı Allah, kendisini de daima onun peşindeki akrep olarak vasfetmiştir.

  • 13
  • 25
Hafızasında kırk bin mısra bulunduran bir şair...
Hafızasında kırk bin mısra bulunduran bir şair...

Sedat Umran kendi şiirleri dâhil hafızasında kırk bin mısra bulunduran bir şairdir. O gerçekten bir şairden öte hayatı şiir olmuş, şiir hayatının merkezine oturmuş bir sanat adamıdır. Bu sebeple şair insanlarla olan münasebetlerinde daima mısra kullanan biri olmuştur.

Şairin şiir kitapları dışında on beş çeviri eseri bulunmaktadır. Çeviri eserlerin alanları felsefe, şiir, tarih gibi geniş konulardır. Bu da şairin çalışma ve okuma sahasını ne denli geniş tuttuğunu kanıtlamaktadır. Her düşünce adamı gibi o da muhtelif alanlarda bol bol vakit geçirmiştir.

  • 14
  • 25
BİLGİ NOTU
BİLGİ NOTU

📌 Geleneğimizde şiir ezberlemek ve ezberden şiir okumak aslında epey yaygındır. Sedat Umran unutulmaya yüz tutan bu geleneğin son temsilcilerindendi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN