Arama

Hz. Yusuf’un hayatı

Yusuf, peygamber Hz. Yakub'un en sevgili oğluydu. Hz. Yusuf, güneş, ay ve on bir yıldızın kendisi önünde secde ettiğini görmüş; babası bu rüyayı kardeşlerine anlatmamasını isteyerek, onların tuzak kurabileceği konusunda kendisini uyarmıştı. Nitekim Hz. Yakub bu kaygısında haklı çıkmış; Yusuf önce kuyuya atılmış, sonra ise köle olarak satılmıştı. Yusuf, daha sonra tekrar satılmış, iftiraya uğramış, zindana atılmış ve Mısır'a hükümdar olmuştu… Kur'an-ı Kerim, Hz. Yusuf kıssasını, "kıssaların en güzeli" olarak nitelemiş; bu kıssa, pek çok ibretlik olayın bir arada bulunması nedeniyle önemli görülmüştü. Peki, Hz. Yusuf kimdir? Yusuf isminin anlamı nedir? İşte, Hz. Yusuf'un hayatı…

  • 18
  • 23
FİRAVUN’UN RÜYASINI YUSUF TABİR ETMİŞTİ
FİRAVUN’UN RÜYASINI YUSUF TABİR ETMİŞTİ

Bu sırada başsâkî Yusuf'u hatırlar ve krala ondan bahseder. Yusuf zindandan çıkarılarak kralın yanına getirilir ve onun rüyalarını tabir eder. Kral onun tabirinden de şüphe edince Yusuf kendisine hamile olan karısının bir oğul doğuracağını ve tam buna sevinirken iki yaşındaki büyük oğlunun öleceğini bildirir. Gerçekten olay bu şekilde cereyan eder. Bunun üzerine kral Yusuf'a inanır ve onu ülkesini yönetmekle görevlendirir.

Diğer bir rivayete göre ise başsâkî Yusuf'u hatırlayınca durumunu Firavun'a anlatır. Hapisten çıkarılan Yusuf'un saçları kesilir, elbisesi değiştirilir ve Firavun'un huzuruna çıkarılır. Yusuf yedi semiz inekle yedi dolgun başağın yedi bolluk yılına, yedi cılız inekle yedi yanmış başağın da yedi kıtlık yılına işaret ettiğini belirtir. Firavun, Yusuf'u Mısır'da kendisinden sonra ikinci adam konumuna yükseltir; mührünü ona teslim eder, özel elbise giydirir, boynuna altın zincir takar. Kendisini On (Heliopolis) şehrinin kâhini Potifera'nın kızı Asenat ile evlendirir.

  • 19
  • 23
YARDIM İSTEMEYE GELEN KARDEŞLERİ YUSUF’U TANIMAMIŞTI
YARDIM İSTEMEYE GELEN KARDEŞLERİ YUSUF’U TANIMAMIŞTI

Mısır'da iş başına geçtiği sırada otuz yaşında olan Yusuf bütün ülkeyi dolaşarak tedbir alır ve yedi bolluk yılında buğdayı depolar, sonraki yedi kıtlık yılında ise bunu dağıtır. Öte yandan Yakub, Filistin'de meydana gelen kıtlık yüzünden oğullarını erzak satın almaları için Mısır'a gönderir. Yusuf'un huzuruna çıkan kardeşlerini kendisi tanır, fakat onlar Yusuf'u tanıyamaz. Yusuf içlerinden Şimeon'u rehin alır, diğerlerine de Bünyamin'i getirmeleri şartıyla buğday verir ve paralarını da iade eder.

Kardeşler Filistin'e dönünce durumu babalarına anlatırlar ve ikinci seferde Bünyamin'i de Mısır'a götürürler. Yusuf onlara ikramda bulunur ve erzak yüklerini hazırlatır, bu arada Bünyamin'in yüküne kendi gümüş kâsesini koydurur. Ardından yapılan arama sırasında kâse Bünyamin'in yükünden çıkınca hırsızlık suçlamasıyla onu alıkoymak ister.

  • 20
  • 23
BABASI YAKUB’UN MISIR TOPRAKLARINA GELMESİNİ İSTEDİ
BABASI YAKUB’UN MISIR TOPRAKLARINA GELMESİNİ İSTEDİ

Kardeşleri babalarının durumunu anlatıp Bünyamin'i geri götürmedikleri takdirde onun çok üzüleceğini ifade ederler. Bunun üzerine Yusuf kendini tanıtır ve babalarını Mısır'a getirmelerini ister. Daha sonra Yakub ile birlikte bütün zürriyeti toplam 70 kişi olarak sürüleri ve diğer mallarıyla beraber Mısır'a gelirler, verimli Goşen vilâyetine yerleşirler. Bu sırada 130 yaşında olan Yakub 147 yaşında Mısır'da vefat eder.

Yusuf babasının vasiyetine uyarak onu Kenan diyarına götürür ve Makpela arazisindeki mağaraya defnedip geri döner. Kendisi de öldüğünde kemiklerinin Mısır'dan vaat edilmiş topraklara götürülmesini vasiyet eder; 110 yaşında vefat edince naaşı mumyalanıp bir tabuta konulur.

  • 21
  • 23
KUR’AN-I KERİM’E GÖRE HZ. YUSUF
KUR’AN-I KERİM’E GÖRE HZ. YUSUF

Kur'an-ı Kerim'de Yusuf adı 25'i Yusuf suresinde, ikisi diğer surelerde (el-En'âm 84; el-Mü'min 34) olmak üzere 27 defa geçer.

Yusuf kıssası Kur'an'da aynı adı taşıyan surede bir bütünlük içinde verilir ve yine Kur'an'da İsrailoğulları'nın Yusuf'un söylediklerini şüpheyle karşıladıkları bildirilir: "Yusuf da size daha önce gerçeğin bütün kanıtlarıyla gelmişti, fakat size getirdiğine karşı şüphe duymakta tereddüt etmediniz, sonunda Yusuf ölünce de, 'Allah ondan başka hiçbir elçi göndermeyecek' dediniz" (el-Mü'min 34).

Yusuf rüyasını babasına anlattığında Kur'an'a göre Yakub ona, "Yavrum! Rüyanı kardeşlerine anlatma, sonra sana bir tuzak kurarlar. Rabb'in seni seçecek ve sana rüyaların yorumunu öğretecek. Daha önce ataların İbrahim'e ve İshak'a nimetini tamamladığı gibi sana ve Yakub soyuna da nimetini tamamlayacak" demişti (Yûsuf 5-6).

  • 22
  • 23
HADİSLERDE ‘İNSANLARIN EN KERİMİ’ OLARAK ANILIR
HADİSLERDE ‘İNSANLARIN EN KERİMİ’ OLARAK ANILIR

Hadislerde Yusuf'la ilgili çok az bilgi vardır ve Yusuf sadece bazı özellikleriyle anılır. Büyük dedesi İbrahim, dedesi İshak, babası Yakub ve kendisi olmak üzere peygamberlikte peş peşe gelmeleri sebebiyle Yusuf "Kerîm oğlu kerîm oğlu kerîm oğlu kerîm, İbrâhim oğlu İshak oğlu Yakub oğlu Yusuf" şeklinde nitelenir ve insanların en kerimi olduğu belirtilir.

Hz. Peygamber miraçta onunla üçüncü kat semada karşılaştığını bildirmiştir. Tefsirlerde, tarih kitaplarında ve kısas-ı enbiyâlarda, Yusuf ve Züleyha mesnevilerinde Hz. Yusuf'la ilgili geniş bilgi yer alır. Yusuf'un güzelliği darbımesel haline gelmiştir. Bir hadiste Resulullah miraçta onu ayın on dördü gibi gördüğünü ifade eder.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN