Arama

İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy

İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy

Yine Teşkilât-ı Mahsusa'nın bir görevlisi olarak çöl yoluyla Necid'e ve savaşın son yılında Lübnan'a gitti. Dönüşünde yeni kurulan Dâr-ül -Hikmetül İslâmiye adlı kuruluşun başkâtipliğine getirildi.

İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy

Mehmet Akif Ersoy, oğulları Emin ve Tahir ile.

  • 10
  • 13
İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy

Savaş sonrasında Anadolu'da başlayan direniş hareketini desteklemek üzere Balıkesir'de etkili bir konuşma yaptı. Bunun üzerine 1920'de Dar-ül Hikmet'teki görevinden alındı. İstanbul Hükümeti Anadolu'daki direnişçileri yasa dışı ilan edince Sebillürreşad dergisi Kastamonu'da yayınlanmaya başladı. Mehmet Akif bu vilayette Milli Mücadele hareketine katkısını hızlandıran çalışmalarını sürdürdü. Nasrullah Camii'nde verdiği hutbelerden biri Diyarbakır'da çoğaltılarak bütün ülkeye dağıtıldı. Burdur milletvekili sıfatıyla TBMM'ye girdi.

  • 11
  • 13
İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy

Meclis, 1921 senesinde Milli Mücadele'de vatanını canı pahasına savunmuş kahraman milletimizi ve de şanlı ay yıldızlı bayrağımızı temsil edecek ulusal bir marş yazılması için yüksek para ödüllü bir yarışma açılmıştı. Memleketin dört bir yanından gelen pek çok usta şair ilk defa yazılacak olan milli bir marş için duygu ve heyecanlarını mısralara dökmek üzere yarışmaya katılırken dönemin üstat şairi Mehmet Akif Bey'in yarışmaya katılmadığı görüldü. Kendisine bunun sebebi sorulduğunda "Milli marş para ile yazılmaz." yanıtını vermiştir.

  • 12
  • 13
İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy

Maarif vekilinin isteği üzerine 17 Şubat 1921 tarihinde İstiklal Marşı'nı yazdı. Ersoy'un yazdığı şiir birinci TBMM tarafından kabul edildi. Mehmet Âkif, İstiklal Marşı'nı Türk Milleti'nin eseri olarak kabul ettiğinden eserlerini içinde topladığı ünlü Safahat'ına koymamış ve kahraman ordumuza ithaf etmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN