Matematiğin temelini atan Müslüman alim; Battani
Matematiğin temellerini atan Müslüman bilim adamı Battani, trigonometrinin babası kabul edilir. En büyük astronomlardan biri olan Battani, çalışmalarıyla kendinden asırlar sonra gelen Kopernik, Johann Müller gibi Batılı bilim adamlarının ufuklarını açtı ve onların çalışmalarına öncülük etti. Peki, çığır açan astronom ve matematikçi Battani hangi ilklere imza attı?
Giriş Tarihi: 19.10.2019
15:15
Güncelleme Tarihi: 19.10.2020
15:56
MATEMATİKTE İLKLERE İMZA ATTI
"Sinüs" ve "kosinüs" ifadelerini ilk kez kullanan Bettânî, bugün oran olarak bilinmelerine rağmen bunları birer uzunluk olarak tanımlıyordu. Bettânî tanjantı "uzamış gölge" yani duvar üzerinde monte edilmiş hayali bir yatay çubuğun gölgesi olarak nitelendiriyordu.
Aynı zamanda ayın tutulması, güneşin etrafında döndüğü görülen dairenin (eliptik) eğimi ve diğer kabul edilmiş kavramlar üzerine Hârizmî'nin teorilerini düzelterek matemetiksel astronomi ilmi dalında ilerlemiştir.
Onun buluşları, yalnızca Copernik'in çalışmalarını çabuklaştıran değil, hatta büyük ölçüde onun çok ötesine giden Ebü'l Vefâ el Büzcani tarafından dikkate değer bir adımla ileriye atılmıştı.
Küresel trigonometri problemleri için bulduğu çözümler, Batı dünyasında 15. yüzyılın uyanış devri çalışmalarına ışık tuttu.
Battani, İslam dünyasında, eserleri Batı dillerine çevrilen ilk bilim adamı unvanının sahibidir. Onun eserleri, kendinden yaklaşık 5 asır sonra yaşamış olan meşhur İtalyan matematikçisi Johan Müller, Batılılarca dünyanın en büyük astronomu kabul edilen ve kendinden 6 asır sonra yaşamış Alman bilgini Kopenik ve yine yaklaşık olarak 8 asır sonra yaşamış olan Fransız bilim adamı Laplace ve pek çok birçok bilim adamının ufuklarını açmış, onlara öncülük etti.
Bettânî'nin çalışmaları Johannes Kepler, Tycho Brahe gibi Avrupalı astronomlar üzerinde büyük bir etki bırakmıştı.
Hocaların hocası Prof. Dr. Fuat Sezgin'in Tycho Brahe hakkında yazısı için tıklayın.