Michel Chodkiewicz kimdir? Michel Chodkiewicz’in hayatı…
Fransız Chodkiewicz, kendi çabalarıyla Arapça öğrenmiş; İslam düşünce tarihinin önemli ismi İbnü'l Arabi'nin öğretileri ile tanışması, onda derin bir Allah ve Peygamber aşkı doğurmuş ve İslam ile müşerref olmuştu. Chodkiewicz yaptığı çalışmalarla Batı ve İslam dünyasında İbn'ül Arabi'ye dair oluşan olumsuz fikirlerin yanlış olduğunu gün yüzüne çıkarmıştı. Kaleme aldığı eserler, İngilizce, Arapça ve Türkçe gibi birçok dile çevrildi. Peki, Michel Chodkiewicz kimdir? Michel Chodkiewicz'in hayatı…
Giriş Tarihi: 01.04.2020
17:16
Güncelleme Tarihi: 12.05.2022
16:31
ÖMRÜNÜ İBNÜ’L ARABİ’Yİ ANLATMAYA ADADI
Michel Chodkiewicz, editör olarak devam eden profesyonel yaşantısına paralel olarak, İbnü'l Arabi'nin kaleme aldığı Futûhât-ı Mekkiyye ve Fusûsu'l Hikem üzerine kişisel çalışmalar yaptı.
Bu alanda yapılan çalışmaların eksikliğinden dolayı, metodoloji konusundaki sorunları çözebilmeyi ana amacı haline getirdi. Chodkiewicz, Batı'da ve İslam dünyasında İbnü'l-Arabi hakkında oluşan yanlış fikirleri düzeltmesiyle biliniyordu.
ESERLERİ PEK ÇOK FARKLI DİLE ÇEVRİLDİ
Michel Chodkiewicz'in başlıca çalışma alanları, İbnü'l-Arabî doktrini ve Müslüman toplumlarda veliliğin tarihidir.
Michel Chodkiewicz'in çok sayıda makalesi ve kitapları yayınlanmış ve İngilizce, Arapça, Türkçe gibi birçok dile çevrilmiştir.
İBNÜ’L ARABİ OKUMALARINA KILAVUZ NİTELİĞİNDE BİR ESER
Michel Chodkiewicz, İslam tasavvuf araştırmalarına büyük katkısı olan, dünyanın yanı sıra çalışmalarıyla Türkiye'de de tanınan bir isimdi.
Michel Chodkiewicz'in İbnü'l-Arabî eserlerini ele aldığı, onun düşüncelerini örneklerle açıkladığı ve Arabi okumalarında yol gösterici olarak kabul edilen "Sahilsiz Bir Umman" kitabı 2003 yılında Türkçeye çevrilerek okuyucu ile buluşmuştu.
Sahilsiz Bir Umman kitabını incelemek için tıklayın.
GEÇTİĞİMİZ YIL TÜRKİYE’DEN ÖDÜL ALMIŞTI
Fransız İslam düşünürü Michel Chodkiewicz, İbnü'l Arabi'ye dair gerçekleştirdiği çalışmalarla alana yaptığı katkılardan dolayı Kasım 2019'da İstanbul'da Kerim Vakfı'nca verilen 16. Dost İslam'a Hizmet Ödülü'ne layık görülmüştü. 91 yaşındaki Chodkiewicz'in ödülünü kızı Claude Addas almıştı. Claude Addas konuşmasında şu sözlere yer vermişti:
"Babam Batı dünyasına onun öğretilerini tanıtmakta önemli bir rol oynadı; o bir tercüman, yüzyıllar boyunca onun mesajını yaymakta muvaffak olan tercümanlardan biri.
Babam biz çocuklarını evimizin bahçesinde kestane ağaçlarının gölgesinde sabahları toplar ders verirdi. Bu derslerde doğru yolda ilerlemek için Hz. Peygamber'in (as) örnek model (üsve-i hasene) olduğunu anlatırdı. İslam irfan tarihinde iz bırakan birçok evliyadan, kendisini etkileyen metinleri zikreder, açıklamalarını yapar, onların örnek hayatlarını anlatırdı."
‘BABAM BİZE PEYGAMBERİMİZİN MESAJINI NAKLEDERDİ’
"Babam bize Peygamberimizin mesajını sade bir şekilde naklederdi, bu bizi çok etkilerdi. Öyle ki bu küçük mütevazı bahçede/cennette kardeşlerimle, arzuladığımız cennetin lezzetini duyardık.
Zamanında babamın ektiği bu tohumlar, verimli bir toprağa düşmüş gibi ileriki yaşlarımızda mahsul verdi. Büyüyünce bu bilgiler bize kılavuz oldu. Ben şahsen o dönemde aldığım basit temel eğitim sayesinde İslamiyet hakkında bilgimi derinleştirdim, Doğu Dilleri Fakültesinde Arapça ve Farsça dersleri aldım. Sorbonne Üniversitesi'nde İbn'ül Arabi Biyografisi üzerine doktora tezi hazırladım.