Arama

Nietzsche kimdir? Nietzsche’nin İslam hakkındaki sözleri…

Nietzsche, tarihin en önemli felsefecilerinin başında gelir. Din, ahlak, modern kültür, felsefe ve bilim üzerine aforizmalarla dolu birçok esere imza atan Nietzsche'nin, İslam'dan övgüyle söz ettiğini biliyor musunuz? Hristiyanlığın tanrısının öldüğünü söyleyen Nietzsche, 19'uncu yüzyıl çağdaş kültürünün, İslam kültürünün yanında son derece "yoksul" ve "oldukça geç kalmış" olduğuna vurgu yapmıştı. Nietzsche, "Haçlılar, aslında önünde diz çökmeleri gereken asil ve yüksek bir kültüre karşı savaş açmışlardı" demişti. Peki, Nietzsche kimdir? Nietzsche'nin İslam hakkındaki sözleri…

  • 8
  • 18
SAVAŞTAKİ HER ŞEYİN ŞANLI OLMADIĞINI ANLADI
SAVAŞTAKİ HER ŞEYİN ŞANLI OLMADIĞINI ANLADI

Savaşta Prusya galip geldi ancak Nietzsche, savaştaki her şeyin şanlı olmadığını anladı. Üzüntü verici birçok olaya şahit olan Nietzsche hastalandı, dizanteri ve difteri teşhisleriyle hastaneye sevk edildi.

İki ay sonra Basel'deki görevine döndü ve "Tragedya'nın Doğuşu"nu yazmaya başladı. Yunan kültürünün analizini yaptı. Apolloncu (ölçülü ve düzenli), yetinmeciliğin karşısına karanlık, içgüdüsel ve Dionysoscu (coşkulu, tutku) güçleri yerleştirdi.

  • 9
  • 18
HRİSTİYANLIK SONA ERDİ: "TANRI ÖLDÜ"
HRİSTİYANLIK SONA ERDİ: TANRI ÖLDÜ

Nietzsche'ye göre Yunan Tragedyası, bu iki unsurun senteziyle oluşmuş, Sokrates'in sığ rasyonalizmi tarafından da yok edilmişti. Uygarlığın zayıflamasına neden olduğunu düşündüğü Hristiyanlığa karşı, diyonisyen anlayışı öne sürdü. Nietzsche'ye göre, tanrı ölmüş ve Hristiyanlık süreci sona ermişti.

"Korkunç ama neşelendirici bir düşünce! Korkunç, çünkü eski koruyucumuzun bizi terk ettiğini hissederiz; ama neşelendirici, çünkü dünyamız aniden sonsuzluğa açılır. Şimdi her şey hayal edilebilir…"

  • 10
  • 18
‘KÖLE AHLAKINA’ KARŞI SALDIRIYA GEÇTİ
‘KÖLE AHLAKINA’ KARŞI SALDIRIYA GEÇTİ

Hristiyanlığın bilinçsiz motiflerine, güç istemini hadım etmeyi amaçladığını düşündüğü "köle ahlakına" karşı saldırıya geçen Nietzsche, Şen Bilim'de tanrının öldüğü haberini bir delinin ağzından verir ve insanlar onu umursamaz. Sabah elinde bir fenerle her yerde tanrıyı arar ama bulamaz. Deli, kimsenin kendine inanmadığını anlar:

"Çok erken geldim. Zamanım henüz gelmedi. Bu büyük hadise olup bitmedi, hala sürüyor; insanlar bunu duymadı… Bu onlara en uzak yıldızlardan da uzak, hâlbuki bunu kendileri yaptı."

Deli, günün ilerleyen saatlerinde kiliselere giderek ölen tanrı için ilahiler okur: "Bu kiliseler tanrının mezarları değil de nedir ki?"

  • 11
  • 18
“İSLAM'IN ÖNÜNDE DİZ ÇÖKÜLMELİYDİ”
İSLAM’IN ÖNÜNDE DİZ ÇÖKÜLMELİYDİ

Hristiyanlığın tanrısının öldüğünü söyleyen Nietzsche, Hristiyanlık dininin insanları köleleştirdiğini ve insanların dünyaya at gözlükleriyle bakmalarına sebep olduğunu belirtir. Nietzsche'ye göre ilk ve son Hristiyan, Hz. İsa'ydı. Deccal isimli kitabında bu konuda lanetler yağdırır ve İslam ile ilgili ise şu düşünceleri belirtir:

"Eğer İslam, Hristiyanlığı küçük ve hakir görüyor idiyse, böyle görmekte bin kez haklıydı: Çünkü İslam, insanı yüceltir ama putlaştırmaz...

  • 12
  • 18
“İSLAM KÜLTÜRÜNÜN EŞSİZ BİRİKİMİ YOK EDİLDİ”
İSLAM KÜLTÜRÜNÜN EŞSİZ BİRİKİMİ YOK EDİLDİ

Hristiyanlık, bizi, kadim dünyanın kültürünün mahsulünden mahrum bırakmıştı. Üstelik bununla da yetinmemiş, daha sonraları, bizi İslam kültürünün mahsulünden de mahrum etmişti. Aslında bize, Grek kültüründen de, Roma kültüründe de, esasta temel meseleler açısından daha yakın olan, bizim duygularımıza, zevklerimize ve seçimlerimize daha doğrudan hitap eden İspanya'daki o harikulâde İslam kültürü ve İslam kültürünün eşsiz birikimi ayaklar altına alınarak çiğnenmiş ve yok edilmişti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN