Arama

Nuri Pakdil kimdir? 15 maddede Nuri Pakdil...

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulunca, "Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri"nin sahipleri belirlendi. "Edebiyat" dalındaki ödüle, "yerli düşüncenin egemenliği adına ürettiği özgün eserler, Türk edebiyatına kattığı kelime tercihleriyle dolu estetik anlatım dili ve insanı kalbinden tutmayı öneren değerli fikirlerinden dolayı", Ekim ayında hayatını kaybeden Türk edebiyatının önemli ismi Nuri Pakdil layık görüldü.

15 maddede Nuri Pakdil'in hayatını özetlerken kendisinin meşhur selamıyla söze başlayalım: "Hepinizi antiemperyalist, antikapitalist, anti sosyalist, anti nazizst, en önemlisi de Türkiye özeline ait olmak üzere anti firavunist bilinçle selamlıyoruz."

  • 9
  • 19
NURİ PAKDİL İÇİN “KUDÜS”
NURİ PAKDİL İÇİN KUDÜS

Hz. Peygamber'in Miraç'a çıkmadan önce ayak bastığı son yeryüzü parçası. Aynı zamanda da, Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa'yı içinde barındıran şehir. Mescid-i Aksa'ya Müslümanlar Mescid-i Haram'dan önce bir rivayete göre on altı diğer bir rivayete göre on yedi ay dönerek ibadet etmişlerdi. Kudüs, birçok Allah nebisinin ve resulünün ömrünü tamamladığı, bir kısmının ise kısa süreli ziyaretlerine ev sahipliği yaptığı şehirdir.

Nuri Pakdil için Kudüs, yüreğinin yarısıdır. Hissettiği yürek sızısını, "Yüreğimizin yarısı Mekke'dir, geri kalanı da Medine'dir. Üstünde bir tül gibi Kudüs vardır" diye ifade ediyor kendisi.

Nuri Pakdil Kudüs için; "Benim dünyamda, İstanbul'un özel bir yeri, Kudüs'ün daha özel bir yeri vardır. Mekke, Medine, Kudüs ve İstanbul sevilmeden hayatın, yani varoluşumuzun hikmeti kavranılamaz. Bizim için özel bir konumu vardır Kudüs'ün. Ezelî ve Ebedî Ulu Önderimiz Hz. Muhammed'in Miraç'a yükselirken en son ayak bastığı yer Kudüs'tür. Bizim eylemimizin evrenselliği oradan başlamaktadır. Kudüs'ü bunun için çok düşünmeli, çok sevmeliyiz." şeklinde düşüncesini ifade eder.

  • 10
  • 19
NURİ PAKDİL İÇİN YEDİ GÜZEL ADAM
NURİ PAKDİL İÇİN YEDİ GÜZEL ADAM

Nuri Pakdil; Rasim Özdenören, Erdem Bayazıt, Cahit Zarifoğlu, Akif İnan, Alaeddin Özdenören oluşan 'Yedi Güzel Adam'ı şöyle anlatır:

"Maraş'ta lise yıllarında tanıştığımız bu arkadaşlarımla birlikte, Şubat 1969'da, Ankara'da, Edebiyat Dergisi'ni çıkarmaya başladık. 1972 yılında da Edebiyat Dergisi Yayınlarını kurduk ve kitap yayınlamaya başladık.
'Yedi Güzel Adam' olarak anılan bizler, birbirimize çok bağlıydık. Birimizin parası hepimizin parası olurdu. Birimizin sevinci hepimizin sevinci, birimizin sıkıntısı hepimizin sıkıntısı olurdu. İdeolojimiz ortaktı. Hepimiz sapına kadar İslâm devrimcileriydik.
Aslında simgesel bir ifade olan 'Yedi Güzel Adam' tanımlaması için şunu söylemek istiyorum: Ülküsel konumunu algılayan her insan, güzel insandır."

  • 11
  • 19
NURİ PAKDİL’İN DEVRİMCİ SELAMI
NURİ PAKDİL’İN DEVRİMCİ SELAMI

Kendini devrimci olarak nitelendiren Nuri Pakdil, Necip Fazıl Kısakürek Ödülleri'nde Necip Fazıl Kısakürek Saygı Ödülünü aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ayakta dinlediği konuşmasında şu ifadelere ver verdi:

" Sevgili arkadaşlar; hepinizi antiemperyalist, anti kapitalist, anti sosyalist, anti nazizst, en önemlisi de Türkiye özeline ait olmak üzere anti firavunist bilinçle selamlıyorum. Ne mutlu, ezeli ebedi ulu önderimiz Hz. Muhammed'in şefaatçisi olanlara. Şimdi bir slogan atacağım. Çok yoğun bir alkış bekliyorum.

Sloganım şudur: Ne mutlu Müslümanım diyene!"

  • 12
  • 19
NURİ PAKDİL İÇİN ÖNEMLİ ŞEHİRLER
NURİ PAKDİL İÇİN ÖNEMLİ ŞEHİRLER

Nuri Pakdil'in sevdiği şehirler arasında Mekke, Medine, Kudüs, Şam, İstanbul, Bitlis, Paris yer alıyor.

İstanbul'u yeryüzünün en güzel şehri olarak gören Pakdil, Peygamber Efendimizin fethini müjdelediği bir şehir olması nedeniyle de ayrı bir önem verir.

Ankara'da yaşasa da Ankara'yı sevmeyen Nuri Pakdil, İstanbul'da en çok Beyazıt, Laleli, Zeytinburnu Merkezefendi semtlerini seviyor

  • 13
  • 19
SEZAİ KARAKOÇ İLE KIRGINLIKLARI
SEZAİ KARAKOÇ İLE KIRGINLIKLARI

Nuri Pakdil ile Sezai Karakoç arasında uzun yıllardır aralarında kırgınlık bulunsa da iki usta kalem bunun nedenini anlatmıyor. İki yazarda birbirinin aleyhine konuşmaz. Nuri Pakdil sadece "O dönem benim için kapanmış ve bitmiştir" demekle yetiniyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN