Sa’d bin Ebu Vakkas kimdir?
Sa'd bin Ebu Vakkas, Peygamberimizin İslam'ı tebliğinden kısa bir süre sonra Müslüman olan ve cennetle müjdelenen on sahabeden biridir. İslamiyet'in ilk yıllarında Müslümanlarla alay eden bir müşriki yaraladığı için İslam uğrunda ilk kan akıtan kişi olarak anılan Sa'd, aynı zamanda müşrik Kureyş kervanına ilk oku atan kişidir. Uhud Gazvesi'nde attığı her oku hedefine isabet ettirdiği için Resulullah Efendimiz ona atacağı okları birer birer vermiş ve "Anam babam sana fedâ olsun ey Sa'd, at!" diye iltifat etmiştir. Peki, Sa'd bin Ebu Vakkas kimdir?
Giriş Tarihi: 04.10.2019
09:40
Güncelleme Tarihi: 04.10.2019
09:45
CENNETLE MÜJDELENEN ON SAHABEDEN BİRİ
Ashap arasında seçkin bir yere sahip olan Sa'd b. Ebu Vakkas sağlığında Resul-i Ekrem (sav) tarafından cennetle müjdelenen on sahâbîden biridir.
Hz. Ömer'in, vefatından önce aralarından birini halife tayin etmeleri için seçtiği altı kişilik heyette o da vardı. Ancak kendisi Abdurrahman bin Avf lehine bu görevden çekildi.
İÇİNDE BULUNDUĞU OLAYLAR SONUCU BAZI AYETLER İNDİ
Sa'd'ın da içinde yer aldığı birtakım olaylar vesilesiyle bazı ayetler nazil olmuştur. Bir kısım sahâbîlerin sarhoş oldukları bir sırada tartışmaları ve bu sırada Sa'd'ın burnundan yaralanması neticesinde durumu Resûl-i Ekrem'e bildirmesi üzerine içkinin yasaklanması hususunda Mâide 90 nazil olmuştur. Ayrıca Sa'd'ın ve İbn Mes'ud'un aralarında bulunduğu, sabah akşam Allah'ın rızasını isteyerek dua eden altı sahibinin müşriklerin isteğine rağmen Resulullah'ın etrafından uzaklaştırılmaması En'âm 52'de ve ganimet malından almak istediği bir kılıcı geri bırakması için Resul-i Ekrem'in kendisini uyarması Enfâl 1'de geçer.
Vesilesiyle inen ayetlerle dinden dönmesi için annesinin tehditlerine boyun eğmediğinden, itaatsizliğe götüren konularda anne ve babaya itaat edilmemesi gerektiğine dair Lokmân 15 nazil olmuştur.
İSLAM TARİHİNİN ÖNDE GELEN KUMANDANI
Sa'd, hastalığı sırasında ziyaretine gelen Resulullah'a bir kızı dışında mirasçısının bulunmaması dolayısıyla bütün malını vasiyet etmeyi düşündüğünü söyleyince Hz. Peygamber malının en fazla üçte birini vasiyet edebileceğini bildirmiştir.
Vefat ettiğinde 250 bin dirhemlik malı çıkmasına rağmen sade bir hayat yaşamıştır.
Resul-i Ekrem'in duasını aldığı için onun yaptığı bütün duaların kabul edildiği belirtilir. Uyguladığı askerî taktikler ve gösterdiği kahramanlıklarla İslam tarihinin önde gelen kumandanları arasında yer almış ve "fârisü'l-İslâm" lakabıyla anılmıştır.
PEYGAMBERİMİZDEN 271 HADİS NAKLETMİŞTİR
Hadis nakli konusunda titiz davranan Sa'd b. Ebû Vakkas emin olmadıkça ve gerekmedikçe hadis rivayet etmezdi.
Kendisinden 271 hadis nakledilmiş, rivayetleri Kütüb-i Sitte ve diğer hadis kitaplarında yer almış, bu rivayetlerin önemli bir kısmı Ahmed b. Hanbel'in el-Müsned'inde toplanmıştır.
Hadislerinden on beşi Ṣaḥîḥayn'da, beşi sadece Buhârî'nin, on sekizi Müslim'in el-Câmiʿu'ṣ-ṣaḥîḥ'inde yer almıştır.