Arama

Siyahilerin sivil haklara kavuşmalarında mihenk taşı: Martin Luther King

Siyahi bir kadının "yerini beyaz bir vatandaşa vermemesi", bugün ırkçılığa karşı verdiği mücadeleyle tanıdığımız Martin Luther King'in hayatındaki dönüm noktalarından sadece biriydi. O olaydan sonra siyahilere yönelik adaletsizlikleri, şiddet içermeyen eylemlere dönüştürecek; kısa sürede bu eylemler geniş kitlelere yayılacaktı. Zamanla medyanın ilgi ve desteğini de kazanan, "Bir hayalim var!" konuşmasıyla hafızalarımıza kazınan Martin Luther, bundan 90 yıl önce bugün doğdu. Düzenlediği yürüyüşler ve onun aktivist ruhu, siyahi vatandaşların sivil haklara kavuşmasında bir mihenk taşı oldu.

  • 12
  • 20
MEDYA MARTIN LUTHER'İN TARAFINDA
MEDYA MARTIN LUTHER’İN TARAFINDA

Bu boykotlar o kadar başarılı oldu ki, medya bile King'in tarafında yer almaya başladı. Örgütün başına getirilen Jesse Jackson, daha sonra "Operation Breadbasket" adında ilk siyah kurumunu kurdu. Siyahların kurduğu iş yerleri destekleyen ve teşvik eden bu kurum, Johnson Publishing, Parker House Sausage, Seaway National Bank gibi işyerlerinin kurulmasına yardımcı oldu.

Bu sırada Amerika Birleşik Devletleri, Vietnam ile savaşa girmişti. 4 Nisan 1967 tarihinde Newyork City Riverside Kilisesi'nde Martin Luther, "Vietnam'ın Ötesi: Sessizliği Kırmanın Zamanı" (Beyond Vietnam: A Time to Break Silence) adlı konuşmasını yaptı. Konuşmada Vietnam ile olan bu savaşı "Hiç adil değil" olarak yorumlaması yüzünden halkın ve medyanın tepkisini çekti.

  • 13
  • 20
SİLAHLI SUİKAST SONUCU ÖLDÜRÜLDÜ
SİLAHLI SUİKAST SONUCU ÖLDÜRÜLDÜ

Martin Luther King, güneyli ırkçılar tarafından izleniyordu. Medyanın King'in aleyhinde yazılar yazması güneyli ırkçıları daha da galeyana getirdi. Kapitalizme olan tepkisi yüzünden yalnız bırakılan Martin Luther, 3 Nisan 1968'de Mason Temple'da "Mountaintop'a Gittim" adlı son konuşmasını yaptı.

Martin Luther King, 4 Nisan 1968 tarihinde Memphis'te kaldığı Lorraine Motel'in balkonunda uğradığı silahlı suikast sonucu öldürüldü. Ölümünün ardından ABD Başkanı Lyndon B. Johnson, ulusal yas ilan etti.

Cenazesine 300 bin kişi katıldı. Suikastı gerçekleştiren James Earl Ray, İngiltere'de havaalanından çıkış yapmaya çalışırken yakalandı. ABD'ye teslim edilen Ray, suçunu itiraf etmesi üzerine 99 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı.

  • 14
  • 20
MARTIN LUTHER KING’İN UNUTULMAZ SÖZLERİ
MARTIN LUTHER KING’İN UNUTULMAZ SÖZLERİ

Martin Luther King'den geriye ırkçılığa karşı verdiği insan hakları mücadelesi ve dünya tarihine yer eden şu sözleri kaldı:

Bir insanın uğruna öleceği bir şeyi yoksa yaşamaya da hakkı yoktur.

  • 15
  • 20
MARTIN LUTHER KING’İN UNUTULMAZ SÖZLERİ
MARTIN LUTHER KING’İN UNUTULMAZ SÖZLERİ

Dünyada yapılmış olan her şey umutla yapılmıştır.

  • 16
  • 20
MARTIN LUTHER KING’İN UNUTULMAZ SÖZLERİ
MARTIN LUTHER KING’İN UNUTULMAZ SÖZLERİ

Her şeyin sonunda düşmanlarımızın sözlerini değil, dostlarımızın sessizliğini hatırlayacağız.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN