Arama

Rasim Özdenören vefat etti

"Yedi Güzel Adam"ın müstesna öykücüsü Rasim Özdenören, ömrü boyunca Müslümanların bilinçlenmesi, var olan sistemi sorgulaması ve bir düşünce sistematiği oluşturması için çalıştı. Eserleri ile Müslüman kuşakların kitap okumalarında ve düşünmelerinde ciddi bir pay sahibi oldu. Usta yazar 22 Temmuz gecesi yoğun bakıma alındı. Bugün itibari ile rahmet-i rahmana kavuştu. Yedi Güzel Adam'ın yaşayan son temsilcisi olan Özdenören'in vefat etmesi ile edebiyat ve sanat dünyamızda bir pencere kapandı. Rasim Özdenören kimdir? Rasim Özdenören hayatı, eserleri...

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 14
  • 16
📕 Kuyu
📕 Kuyu

➡ Kitap, nefsini yenme yolunda yola çıkan bir gencin kuyuya düşerek kendi içindeki kuyu ile yüzleşmesinin hikâyesini anlatıyor. Rasim Özdenören'in alt metin anlamında ne denli usta bir öykücü olduğunu ortaya koyan eser, 1999'da yayınlanır. Hikâye, yayınlandığı dönemde çok ses getirerek insanların kişisel sorgulama yaşamalarına sebep olur. Sahici bir öykü, sarsan bir gerçeklik isteyen her okurun yolu bir gün "Kuyu"dan geçer.



(X) 🔍 Bilgi Notu: Az sayıda sayfaya sahip olması, eseri daha hızlı okunan bir kitap kılmaz. Aksine "Kuyu" sindire sindire okunması gereken bir eserdir.


Eserden alıntı

"Gençlik demek ateş demek olmalıydı, ateş, yani aşk. Aşk, yani ıstırap. Bu pörsümüş sözcükler, şimdi ona ne anlatıyordu? Evet, sevmişti o da... Ama sevmek, sevgilinin üstüne üstüne gitmeyi içeriyorsa, o, hem seviyor, hem bundan kaçınıyordu."

"Gökyüzünü boyamak, gerektiğinde, vurduğu boyayı beğenmemeyi de içerir: o boyayı başkasıyla değiştirmeyi de. Bütün bunlar iştir. Bir mavinin niçin sonsuz tonlarının bulunduğu böyle durumda daha iyi anlaşılır olur."


Rasim Özdenören'in "Yeniden İnanmak" kitabından alıntılar okumak için tıklayın

  • 15
  • 16
Düşünce dünyamızın hikâyesi…
Düşünce dünyamızın hikâyesi…

📌 Bazı eserler, bize tüm kültür ve medeniyetimizi hissettirir. Bir sorgulama penceresi açarak meselelere farklı noktalardan bakmamızı sağlar. Rasim Özdenören'in öykü ve denemeleri de bize geleneğimizi hatırlattığı gibi sorgulamamızı da öğütleyerek, yeni bir bakış açısı sunar. Anadolu'nun muhtelif yerleri ve ABD'de bir dönem yaşayan Özdenören metinlerinde, bir Doğu – Batı kıyası yaparak, bizlere neyi kaybettiğimizi hatırlatmaya gayret eder.

(X) 🔍 Bilgi Notu: 2015'de Necip Fazıl Kısakürek Ödülleri'nde "Saygı Ödülü" ne layık görüldü.

(X) 🔍 Bilgi Notu: Rasim Özdenören 2009'da, TBMM Üstün Hizmet Ödülü aldı.

(X) 📍 İlginç Bilgi: 2005'deki emekliliğini "özgürlüğünü ilan etmek" olarak tanımlar.

  • 16
  • 16
Düşünce dünyamızın hikâyesi…
Düşünce dünyamızın hikâyesi…

📌 Özdenören hikâye ve denemelerinde ilahi dayanaklar görülür. Yazar kendi düşüncesini rabbani kaynaklara dayandırır. "Kuyu" kitabı, Yusuf suresinden esinlenilerek ortaya çıkar. Yusuf suresi 15. ayette Yüce Allah (CC), "Onu götürüp (kör) kuyunun dibine bırakmaya ittifakla karar verince bunu yaptılar. Onlar farkında değilken biz de Yûsuf'a vahyettik ki, "Onlara bu yaptıklarını elbet bir gün anlatacağız." buyurur. Kuyu öyküsü de kuyuya düşen bir gencin, içindeki kuyudan çıkmasını konu edinir. Nihayetinde Özdenören metinleri aynı zamanda düşünce dünyamızın hikâyesidir.



(X) Yusuf suresi 15. ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın

(X) Farklı seslerden Kur'an-ı Kerim meali dinlemek için tıklayın

(X) Birçok hafızın sesinden Kur'an-ı Kerim dinlemek için tıklayın


Rasim Özdenören'in "Ansızın Yola Çıkmak" eserinden alıntılar okumak için tıklayın

Rasim Özdenören'in "Eşikte Duran İnsan" kitabından alıntılar okumak için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN