Arama

Bir soyun ortak kurucuları: Tolstoy ve Ahmed Arif

Edebiyatımıza kazandırdığı sadece bir kitabıyla var olan Ahmed Arif... Ama öyle bir kitap ki gönülden gönüle, nesilden nesile dolaşıyor. Hasreti, doğayı, insanı, toprağı; dünü, bugünü, yarını anlatıyor. Ölüm yıl dönümünde bilinmeyenleriyle Ahmed Arif ve "Hasretinden Prangalar Eskittim" kitabının üçüncü şahıs anlatısı…

  • 8
  • 17
OĞLUNUN NAZARINDA BABASININ ŞİİRLERİ
OĞLUNUN NAZARINDA BABASININ ŞİİRLERİ

"Babam şiirinde Anadolu'nun tümünden, tüm kültüründen faydalandı. Babamın şiiri için "Evrensele giden yolun yerelden geçtiğinin ispatı" diyebiliriz."

Ahmed Arif, 10 bin yıl önceki Anadolu'ya sahip çıkıyordu. Tüm uygarlıkların bize miras olduğunu belirtiyordu. Ahmed Arif'in şiirinde rüzgar sesini de duyarsınız, bir şarkı, türkü de dinlersiniz.

  • 9
  • 17
AHMED ARİF ŞİİRLERİNİ KİME YAZIYORDU?
AHMED ARİF ŞİİRLERİNİ KİME YAZIYORDU?

"Yokluğun, cehennemin öbür adıdır/ Üşüyorum, kapama gözlerini…" diye biten şiirin adını vermişti kitaba Ahmed Arif. Hayatı boyunca bir kitap yazmıştı ve o kitaptaki şiirler sadece bir isme aitti. O kişi, "Leylim" diye hitap ettiği ve bir şiirine de adını verdiği Leyla Erbil'den başkası değildi. Leyla Erbil, yalnızca bu şiire değil kitapta yer alan pek çok dizeye ilham vermişti. Edebiyat tarihimizin bu büyük sırrı Ahmed Arif'in Erbil'e yazdığı mektuplarla ortaya çıktı. Ahmed Arif, 1954-1957 ve en son 1977'de olmak üzere 60'ın üzerinde mektup göndermiş.

  • 10
  • 17
HASRETİNDEN PRANGALAR ESKİTTİM
HASRETİNDEN PRANGALAR ESKİTTİM

Ahmed Arif'in Hasretinden Prangalar Eskittim adlı şiir kitabı, ilk kez 1968 yılında yayımlandı. O tarihten günümüze defalarca baskı yaptı. Şairin hayattayken yayımlanan tek kitabı olmakla birlikte, Türkiye'nin en çok satan şiir kitapları arasındadır.

  • 11
  • 17
“KİTABA ÇOK ÖNEM VERMEDİM”
KİTABA ÇOK ÖNEM VERMEDİM

"Kitabın geç çıkması benim tembelliğimden, önem vermeyişimden. Ben bu konuda hâlâ biraz amatörüm. Hiç profesyonel olamadım."

  • 12
  • 17
“SÖZLEŞMEYİ OKUMADAN İMZALADIM”
SÖZLEŞMEYİ OKUMADAN İMZALADIM

"Adını vermeyeyim. Birisine şiirleri verdim. Kitap çıkacak, ama iki yıl bekletti. Her yere gitti o kitap. Biliyorum. En son Şevket Süreyya'nın sansüründen geçti. Ama olumlu rapor geldi. İki yıl beklemeden sonra "Hasretinden Prangalar Eskittim" çıktı. Fakat yayıncı bir kâğıt imzalatmış bana. Doğrusu ben okumadım. Güvendim. Diyeceksin niye okumadın? Matbu, basılı bir şey. Güven de var ya… O kâğıtta bir madde var. Ne diyor biliyor musun? "Bu kitap en az iki yıl ikinci baskıyı yapamaz." Şimdi ben iki yıla mahkûm muyum? Evet. Sonraki baskılardan biliyoruz. Bazı abilerim, kardeşlerim var, söylüyorlar. Mesela Van'a balya halinde gidiyor kitap. Yani öylesine satıyor."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN