Arama

Türkiye'nin Baştayyarecisi: Vecihi Hürkuş

Türkiye'nin ilk uçağını tasarlayan ve ilk savaş pilotluğunu yapan Vecihi Hürkuş, havacılık tarihinimizin unutulmaz sembollerinden biri. Hürkuş 30 Eylül 1930 tarihinde kendi yaptığı uçakla ilk kez Göztepe'den Yeşilköy'e uçmuştu. Hayatı boyunca, hayalleri uğruna çektiği sıkıntılara rağmen hedefinden hiç vazgeçmeyen Hürkuş, içinde bulunduğu tüm çalışmalarda başarılı olmuş bir öncüydü. 21 yaşında Rus uçağı düşürerek tarihe geçen, Kurtuluş Savaşı'ndaki kahramanlıkları ile TBMM takdirnamesi kazanan Türkiye'nin baştayyerecisinin hayatına ve yaptıklarına yakından bakalım…

  • 9
  • 10
Vecihi Hürkuş'un çabaları
Vecihi Hürkuş’un çabaları

🔺 16 Şubat 1925'te Türkiye'de kurulan ilk sivil havacılık organizasyonu olan Türk Tayyare Cemiyeti (THK) kurucuları arasındaki ilk ve tek pilot olarak yer alan büyük pilota, 17 Haziran 1925'te Türkiye'de ilk olarak Türkiye'nin Baştayyarecisi unvanı verildi.

🔺 Hürkuş, ilk Türk sivil havacılık okulu Vecihi Sivil Tayyare Mektebi'ni kurdu. Öğrencilerin çeşitli başarılara imza atmalarına rağmen okul, maddi sıkıntılar ve öğrencilerinin diplomalarına denklik verilmemesi nedeniyle kapanmak durumunda kaldı.

  • 10
  • 10
Hürkuş Hava Yolları
Hürkuş Hava Yolları

🔺1951'de beş arkadaşıyla birlikte havadan zirai ilaçlama yapmak üzere "Türk Kanadı" şirketini kuran Hürkuş, Sait Bayav ve Muammer Öniz ile İngiltere'den "Auster MK-V" tipi üç uçak alarak 1954'te Hürkuş Hava Yolları'nı kurar.

🔺Ömrünün sonuna kadar Türk havacılığının gelişmesi için büyük çabalar sarf eden Vecihi Hürkuş 16 Temmuz 1969'da vefat eder. Hürkuş'un soyadının "Türküş" olarak kayıtlara geçtiği, 1949'da ise soyadını "Hürkuş" olarak düzelttirdiği bilinir.

Havacılık tarihinin gizemi çözülemeyen 3 olayı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN