Arama

Uzaktaki kardeşimiz: Mağcan Cumabayoğlu

Yirminci yüzyıl Kazak edebiyatına zirveyi yaşatan Mağcan Cumabayev, Türkistan bölgesinde Türklerin sesi olur. Alaş Orda Hareketi ile başta kendi milleti olan Kazaklar ile Kırgız, Tatar, Özbek ve daha nice bastırılmış, işgale uğramış Türk devletlerinin en büyük savunucusu olur. Anadolu'daki Türkleri dahi unutmayan usta şair, "Uzaktaki Kardeşime" şiiri ile gönüllerde taht kurar.

  • 11
  • 12

"BÜYÜK TERÖR"ÜN KURBANI

◾ Pek çok meslek deneyimi olan Cumabayoğlu, en son öğretmenlik yaptığı dönemlerde Sovyet karşıtı bir örgüte üye olduğu gerekçesiyle suçlanır ve 10 yıllık sürgüne mahkum edilir. Rus edebiyatının devlerinden olan Gorki onu kurtarsa bile rejim her daim peşindedir.

◾ Tüm her şeyi geride bırakıp Almatı'ya gider ve burada çeviri ve yayıncılık işleri ile meşgul olur. Fakat eli kanlı bir lider olan Stalin, Mağcan'ı büyük bir tehdit olarak görür ve pek çok Türk aydının başına gelen onu da bulur.

◾ Kazak edebiyatının Abay Kunanbayoğlu'ndan sonraki en önemli ismi, 19 Mart 1938 yılında kurşuna dizilerek şehit edilir.

  • 12
  • 12

◾ Mağcan Cumabayoğlu ile adeta bütünleşen "Alıstagı Bavırım" yani "Uzaktaki Kardeşim" şiiri ile büyük ses getirmiştir. Başta Türkiye Türklerini konu alan bu şiir; vatan, millet, kardeşlik duygularını barındırır. Şairin bu şiiri tam 12 kıtadan oluşur.

Alıstagı Bavırıma (Uzaktaki Kardeşime)

Kardeşim sen o yanda, ben bu yanda

Kaygıdan kan yutuyoruz, bizim adımıza

Layık mı kul olup durmak?

Gel gidelim Altay'a, ata mirası altın tahta

Mağcan Cumabayoğlu

Son kıtası*

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN