Arama

Yahya Kemal ve yanlış anlaşılmayla oluşan sanat anlayışı

Bir rüzgar eser eski şiirlerden… Yahya Kemal Beyatlı, birçoğumuzun yakından tanıdığı şiirleriyle, besteleriyle hafızalarımıza kazınan bir isim. Sanatı da edebiyatımızın ekollerinden birini oluşturur. Bu sanat anlayışının üzerinde durulmasının elbette bir sebebi var. Beyatlı, sanat anlayışını kendi düşüncelerinden ziyade bir yanlış anlaşılma üzerinde kurdu. Edebiyat dünyasının ilginç sanat anlayışı öyküsünü sizler için derledik.

Fransa'dan ülkemize döndükten sonra Yahya Kemal, Eski Şiirin Rüzgârıyla isimli şiir kitabını yayımlar.

Yahya Kemal'in Eski Şiirin Rüzgârıyla adlı kitabında Lâle Devrini konu alan beş şiir bulunur. Bunların dördü gazel Bir Sâkî, Mahurdan Gazel, Şerefâbâd, Mükerrer Gazel, bir tanesi de musammat Sene 1140 tarzında yazılmıştır.

  • 10
  • 14

Bu şiirler, Divan edebiyatı estetiği içerisinde, Türk tarihinin önemli bir devrini işlerler. Bu yanıyla şiirlerde neo-klasik bir anlatım biçimi görülür. Yahya Kemal, Lâle Devrini anlatan şiirlerinde şekil titizliği ve mükemmeliyet kaygısını taşır. Diğer taraftan dil Divan şiiri dilidir. Mazmunlar ve imajlar devrin özelliklerini gösterir.

  • 11
  • 14

Tüm bu özellikler, Yahya Kemal'in klasik bir tavır benimsemiş olduğunu ortaya koyar. Bununla birlikte şiirler için Divan edebiyatının örnekleri diyebilmek mümkün değildir. Şiirlerde, imajlar ve Divan şiirine ait malzemenin tümünün kendi özelliklerini korumadıkları ve durmadan kendi realitesi dışına taştığı gözlemlenebilir. Dolayısıyla ortaya çıkan ürünler Divan şiiri formunda Yahya Kemal şiiridir.

  • 12
  • 14
Yahya Kemal Beyatlı
Yahya Kemal Beyatlı

Yahya Kemal Beyatlı, Türk şair, yazar, siyasetçi, diplomattır. Doğum adı Ahmed Agâh olarak bilinir. Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin en büyük temsilcilerinden birisi olarak tanınır. Şiirleri Divan edebiyatı ile modern şiir arasında köprülük görevi üstlenmiştir. Türk edebiyat tarihi içinde Dört Aruzcular'dan biri olarak kabul edilir.

  • 13
  • 14
Paul Verlaine
Paul Verlaine

Paul Verlaine, Fransız şiirinin önde gelen şairleri arasındadır. Yirmi yaşına kadar subay olan babasının disiplinli yaşam anlayışı içinde yaşadı; ancak daha sonra özgür başıboş bir yaşamı benimsedi. Düzenli bir öğrenim görmedi, lise yaşamından sonra memuriyete başladı.

Verlaine, şiirde hayal dünyasına, doğanın yarı aydınlık, renkli görünümüne yöneldi. Fransız şiirine o güne kadar rastlanmayan yeni bir hava, canlılık ve bir musiki getirdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN