Başka zamanlara açılan kapı: Vahan Koridoru
Dünyanın damı olarak nitelenen Vahan Koridoru, bir dönem İpek Yolu'nun en gözde noktalarından birisi olsa da günümüzde medeniyetin en ücra yerinde bulunan kabilelerin yaşadığı bir yer olarak biliniyor. Sizler için savaşın hiç uğramadığı Vahan Koridoru hakkında bilmeniz gerekenleri derledik.
Giriş Tarihi: 23.07.2019
15:28
İnce uzun bir koridor olan Vahan Koridoru'nda boyunca Kırgızlar ve Vahiler yaşıyor. Tertemiz havası, suyu, doğasıyla kendine hayran bırakan bölgede Kırgızlar daha çok göçebe, Vahiler ise yerleşik bir hayat sürüyorlar.
BÖLGENİN YÜZYILLIK SAKİNLERİ
Dağlarda yaşayan Kırgızlar, geçimlerini hayvancılıkla sürdürüyorlar. 4 bin 250 metre yükseklikte yaşayan Kırgızlar, yüzyıllardır sakini oldukları bu bölgede, eski geleneklerini hala yaşatıyorlar. Burada yaşayan Kırgız halkı genel olarak Sünni Müslümanlardan oluşuyor.
Kötü ruhların hastalıklara yol açtığını düşünen Kırgız kabileleri, Pamir dağlarında, Çakmaktin Gölü'nün etrafında sığır ırkının en güçlüsü olan "yak" hayvanlarını besliyorlar.
DÜNYAYLA İLETİŞİM KURAMIYORLAR
Kırgızlar, otağ adı verilen süslü ve büyük çadırlarda yaşıyorlar. Bölgede öğretmen ya da doktor bulunmuyor. Hiçbir cep telefonu operatörünün sinyali bölgeye ulaşmadığı için telefon kullanamıyorlar . Yün ve süt ürünleriyle değiş-tokuş yaparak aldıkları telefonları sadece fotoğraf çekmek için kullanıyorlar. Eski usul radyolardan ise müzik dinliyorlar.
VAHİLER BÖLGEYE NASIL YERLEŞTİ?
Vahan Koridorunda yaşayan diğer halk Vahiler ise, yerleşik hayat yaşıyorlar. İlk kez 1886'da yerleştiği düşünülen Vahilerin ana geçim kaynağı ise tarım ve hayvancılık. Vahilerin diğer göç dalgaları ise 1919'daki büyük açlık sırasında ve en son olarak 1937'de Afganistan topraklarında kendiler için askerliğin zorunlu hale getirilmesiyle olduğu düşünülüyor.