Arama

Fransa ‘terörizm’den ne anlıyor?

Fırat'ın doğusunda başlatılan Barış Pınarı Harekatı'nda operasyonlar sürüyor. Türkiye'nin bölgedeki terör koridorunu ortadan kaldırmayı ve güney doğuda bir terör devletinin kurulmasını önlemeyi hedeflediği bu harekata, ABD ve pek çok Batı ülkesi ise karşı çıkıyor. O ülkelerden biri de Fransa. Operasyon sonrası Türkiye'ye gerçekleştirdiği silah ihracatını durdurduğunu açıklayan Fransa, Milli Takım'ın maç sırasında "asker selamı" ile gösterdiği gol sevincine yönelik manipülasyonlarına da devam ediyor. Peki, Fransa'nın "terörizm" algısı tam olarak ne? Fransa'nın gerçekleştirdiği katliamlar ve sömürgecilik tarihi bu konuda bizlere neler söylüyor?

  • 11
  • 18
BAĞIMSIZLIK İSTEYEN CEZAYİRLİLERİ VAHŞİCE KATLETTİLER
BAĞIMSIZLIK İSTEYEN CEZAYİRLİLERİ VAHŞİCE KATLETTİLER

Cezayir'de halk, kendilerine verilen bağımsızlık sözünün tutulacağı düşüncesiyle, sokaklara çıktı. Ancak Fransa, her zaman olduğu gibi verdiği sözü tutmadı. Yürüyüşe katılan halkın üzerine işgalci Fransız askerleri tarafından ateş açıldı.

Masum insanlar, evlerinden alınarak vahşice öldürüldü, yerleşim yerleri yıkıldı. Fransız askerleri, tek suçları ülkelerinin bağımsızlığını isteyen binlerce Cezayirliyi katletti.

  • 12
  • 18
ÖLDÜRMEK YETMEDİ TECAVÜZ ETTİLER
ÖLDÜRMEK YETMEDİ TECAVÜZ ETTİLER

Fransız sömürgesi olan Cezayir, Nazi Almanya'sının işgali altındaki Fransa'ya kendi bağımsızlıkları karşılığında askeri destek sağladı ve karşılığında Fransa'dan bağımsızlık sözü aldı.

Sonuç olarak Cezayirli askerlerinin de yardımıyla Naziler, Fransa'dan çıkartıldı ve Fransa tekrar Fransızlara kaldı. Sözünü tutmayan askerler, öldürmekle yetinmeyip Cezayirli Müslüman kadınlara tecavüz ettiler.

  • 13
  • 18
CESETLER ÖLÜM FIRINLARINDA YAKILDI
CESETLER ÖLÜM FIRINLARINDA YAKILDI

Katledilen on binlerce Cezayirlinin bir kısmı şehir dışında açılan dev çukurlara gömüldü. Bir kısmı ise kamyonlara doldurularak kireç fırınlarında yakılmaya götürüldü.

Cezayirlilerin cesetleri, Nazi fırınlarına benzeyen ölüm fırınlarında yakıldı.

  • 14
  • 18
FRANSA’NIN ‘UTANÇ YILI’ OLARAK TARİHE GEÇTİ
FRANSA’NIN ‘UTANÇ YILI’ OLARAK TARİHE GEÇTİ

1945 yılı, tarihe Fransa'nın utanç yılı olarak kazındı. Fransa'da katliama yönelik çıkan ufak sesler, kamuoyu tarafından görmezden gelinip ötekileştirildi. Bunun yanında, Fransa'nın Afrika'da gerçekleştirdiği tek katliam Cezayir katliamı değildi.

Fransa hemen hemen girdiği tüm Afrika ülkelerinde benzer katliamlar gerçekleştirmişti. Tüm bunlara karşın, günümüzde Orta Afrika'da Müslüman zulmünü ve katliamını sürdüren Fransa'ya hala "terörist" denilmiyor.

  • 15
  • 18
FRANSA’NIN KENDİ KRAL VE KRALİÇESİNİ KATLETTİĞİ ‘TERÖR DÖNEMİ’
FRANSA’NIN KENDİ KRAL VE KRALİÇESİNİ KATLETTİĞİ ‘TERÖR DÖNEMİ’

Fransa'nın bu konuda tarihe geçen bir başka dönemi ise "Terör Dönemi" olarak adlandırılan ve Fransız İhtilali sonrası gerçekleştirilen katliamlar.

1789 yılında gerçekleşen Fransız İhtilali sonrası, ülkede birçok idam gerçekleştirildi. Bu dönemde, Doktor Joseph-Ignace Guillotin'in geliştirdiği Giyotin adlı ölüm makinesi ile binlerce kişi idam edildi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN