Arama

Sultan Abdülhamid'in arşivinden Japonya fotoğrafları

Döneminin en büyük görsel arşivi olan Sultan Abdülhamid'in Yıldız Fotoğraf Koleksiyonu, 36 binden fazla fotoğrafı barındırıyor. Tarihe ışık tutan bu arşivde Japonya da yer alıyor. Uzak Doğu ülkelerindeki şehir ve tabiat güzelliklerini, sarayları, gemi, müze ve sanat eserlerini konu alıyor. Peki, Osmanlı ile Japonya arasındaki dostluğun başlangıcı olan felaket neydi? Japonya'yı İslam ile tanıştıran alim Abdürreşid İbrahim, buradaki halktan nasıl bahsetti? İşte Sultan Abdülhamid'in arşivinden fotoğraflarla Japonya...

  • 14
  • 23

Kuruma (araba)ya binmiş yolcular

Bombay Limanı'na ulaşan firkateyn büyük bir coşku ile karşılandı. Gemiyi günde yaklaşık 20 bin, bir hafta içinde ise toplam 150 bine yakın kişi görmeye geldi. Hindistan'da yayın yapan Advocate of India adlı İngilizce gazete, Ertuğrul'un Bombay'a gelişiyle ilgili 29 Ekim 1889 tarihli sayısında, firkateynin Hindistan'ın Müslüman halkı üzerinde geniş bir tesir bıraktığını yazdı.

  • 15
  • 23

Binalar ve bahçeler

Gemi, 8 Kasım'da Sri Lanka'nın başkenti Kolombo'ya ulaştı. Mürettebat cuma namazını eda etmek için topluca gemiden inince halkta müthiş bir coşku uyandı. 300 bin nüfusu olan Kolombo'da yaklaşık 200 bin kişi Sultan II. Abdülhamid'e ve Osmanlı'ya dualar ederek gemiyi ziyaret etti.

Objektif meraklıları için başlıca 20 fotoğraf terimi

  • 16
  • 23

Bina giriş kapısı

15 Kasım'da Singapur Limanı'na ulaşan firkateyn, uygun havayı yakalamak için burada dört ay kaldı. Altı ay sürmesi planlanan seyir, hava koşulları, salgın hastalık gibi yaşanan aksaklıklar sebebiyle 10 ay 3 hafta sürdü.

  • 17
  • 23

Kemerli köprü

Ertuğrul Fırkateyni Japonya'ya ulaşınca büyük bir coşkuyla karşılandı. Prof. Dr. Erhan Afyoncu, gemi top atışları ile selamlanırken bir taraftan da binlerce Japon'un tezahürat yaptığını belirtir. Seyir sürecinde amiral olan 13 Haziran'da imparatorun huzuruna çıkıp, padişahın mektubunu ve gönderdiği nişanı takdim etti. Gerekli temaslar yapıldıktan sonra dönüş yolculuğu başladı.

Osmanlı şehzadeleri

  • 18
  • 23

Oji Çayevi

Japonya'da üç ay kadar kalan Ertuğrul Fırkateyni, 14 Eylül 1890'da Yokohama'dan hareket etti. Osman Paşa, yola çıkmadan önce Japon yetkililere, "Ertuğrul'un makinesi iyi halde olmadığı için şiddetli bir fırtınaya dayanamayacağından korkmaktayım. Ekim'in ortalarına kadar Japonya'da kalır isek o zamanlar Japon ve Çin sularında fırtınalar kesilmiş olacağından makineye lüzum kalmaksızın yelken ile gidebileceğimi ümit ediyorum" dese de bazı askerlerin koleraya yakalanması nedeniyle hareketi öne aldı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN