Arama

Suriye’yi kana bulayan sürecin başlangıç noktası: Hafız Esad

"Baba Esad" olarak bilinen Hafız Esad, bundan tam 48 yıl önce bugün gerçekleştirdiği darbe ile iktidarı ele geçirdi; Suriye'yi kana bulayan sürecin fitili de, işte o tarihte ateşlendi. Darbeyle dava arkadaşı Salah Cedid'i deviren Hafız Esad, Suriye'ye tapulu mülkü gözü ile baktı ve yönetimi çıkarlarına uygun hale getirdi. Kendisine karşı çıkan ayaklanmaları acımasızca gerçekleştirdiği katliamlarla bastırdı. 1982 yılında gerçekleşen ve "Hama katliamı" olarak tarihe geçen en büyük katliamda, kentte yaşayan her 10 kişiden biri hayatını kaybetti. Ölümünden sonra yönetimi devralan Beşar Esad, ne yazık ki babasının izinden gitti… Peki Hafız Esad kimdir? Beşar Esad kimdir?

  • 9
  • 16
KAN DÖKÜLMEYE BAŞLIYOR
KAN DÖKÜLMEYE BAŞLIYOR

1976 itibariyle muhalefetin bir kısmı silaha sarıldı. Müslüman Kardeşler hareketinden ayrılan Mücahidin adlı örgüt, pek çok yetkiliye yönelik suikastlara yöneldi.

10 Mart 1980 tarihinde, "Cisr Eş Sugur" olarak adlandırılan katliam gerçekleşti.

Bazı kaynaklara göre şehir havan topu ateşine tutuldu, 97 kişi evlerinden çıkarıldı ve vurularak öldürüldü. 30 ev ise yerle bir edildi.

Cisr Eş Sugur katliamı ile aynı zamanda gerçekleştirilen Sarmadah ve Kinsafrah katliamlarında 40 vatandaş katledildi.

Birkaç ay sonra, 26 Haziran 1980'de Palmira Hapishanesi'nde bir katliam daha gerçekleştirildi ve 1000'e yakın Müslüman Kardeşler üyesi mahkûm hücrelerinde öldürüldü.

Pazar katliamında ise 42 vatandaş katledildi, 150 kişi de yaralandı. El Rakka katliamında ise onlarca vatandaş, bir ortaokulda tutsak edildi ve yakılarak öldürüldü.

  • 10
  • 16
HER 10 KİŞİDEN BİRİNİN ÖLDÜĞÜ KATLİAM
HER 10 KİŞİDEN BİRİNİN ÖLDÜĞÜ KATLİAM

İslamcıların geleneksel olarak güçlü olduğu Hama'da çıkan ayaklanmada Hafız Esad karşıtları, şehrin kontrolünü ele geçirdi.

Bunun üzerine tank, top ve helikopterlerle destekli ordu birlikleri Şubat ayı boyunca kentte operasyon yaptı. Çoğu sivil olan ölü sayısının yaklaşık 25 bin olduğu tahmin ediliyor.

1982 yılında gerçekleşen ve "Hama katliamı" olarak tarihe geçen bu katliamda, bu tahmin doğruysa, kentte yaşayan her 10 kişiden birinin hayatını kaybettiği anlaşılıyor.

Hafız Esad'ın kardeşi Rıfat tarafından gerçekleştirilen bu katliamda, bombalı saldırıların yanı sıra evlere de baskınlar düzenlenmişti.

Bu katliamların ardından Hafız Esad, kalp rahatsızlığı çekmeye başladı. İyileşene kadar ülkeyi yönetmesi için geçici yönetim kurulu atadı. Ancak kardeşi Rıfat'ı bu komiteye dâhil etmedi. Bu durum iki kardeşin arasını açtı ve Rıfat iki kez ülkeden sürgün edildi.

Ne var ki, zaman zaman geçici görevlere atanan Rıfat, 1984 yılında güvenlik işlerinden sorumlu cumhurbaşkanı yardımcısı ve daha sonrasında 1998 yılında ise cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görev yaptı.

  • 11
  • 16
HAFIZ’IN İKİNCİ TERCİHİ
HAFIZ’IN İKİNCİ TERCİHİ

Bu esnada, Hafız Esad başkanlık için dört oğlunun arasında en uygun adayı büyük oğlu Basil olarak görüyordu ve Basil'i ona göre yetiştiriyordu.

Suriye ordusunda binbaşı olarak görev yapan Basil, baskın kişiliğiyle dikkat çekiyordu.

Ancak, 1994 yılında 33 yaşındaki Basil'in Şam'da geçirdiği trafik kazası sonucu ölmesi, iktidara kimin geleceğine ilişkin kargaşaya neden oldu.

Hafız Esad'ın en büyük ikinci oğlu Beşar, tıp alanında ihtisas yapıyor; ülkeyi yönetmektense "göz hastalıkları" alanında uzmanlaşmayı tercih ediyordu.

  • 12
  • 16
NEDEN BEŞAR ESAD’I TERCİH ETTİ?
NEDEN BEŞAR ESAD’I TERCİH ETTİ?

En küçük kardeş Mecid, başkanlık için uygun bir aday olarak görülmüyordu. Zira depresyonda ve madde bağımlısı olduğuna ilişkin söylentiler vardı.

Diğer aday ise orduda görev yapan Mahir idi ve söylenenlere göre hırslı bir kişiliğe sahipti. Ancak Mahir'in değişken ruh haline bir de gençliği eklenince, siyasi alanda pek yetenek ve hırs göstermeyen Beşar'ın karşısında aday olması söz konusu değildi. Mecid, 2009 yılında nedeni açıklanamayan "kronik bir hastalık" sonucu 43 yaşında yaşamını yitirdi.

  • 13
  • 16
“DOĞRU KİŞİ” OLDUĞUNA İNANDIRMAYA ÇALIŞTILAR
DOĞRU KİŞİ OLDUĞUNA İNANDIRMAYA ÇALIŞTILAR

Basil'in ölümünden sonra Britanya'dan Suriye'ye geri dönen Beşar, görevi babasından devralmak için bir eğitime tâbi tutuldu. Halkın Beşar Esad'ın "doğru kişi" olduğuna inanmasını sağlayacağı adımlar atıldı.

Hafız Esad zamanında 40 olan cumhurbaşkanı olma yaşı, Beşar cumhurbaşkanı olabilsin diye anayasada yapılan bir değişiklikle 35 yaşına çekildi.

1971 yılında iktidarı ele geçiren Hafız Esad, 1978, 1985, 1991 ve 1999'da olmak üzere dört kez daha devlet başkanlığına seçildi. Hafız Esad, 10 Haziran 2000'de akciğer kanserinden öldü.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN