Arama

10 soruda 'akşam şairi' Ahmet Haşim

Türk edebiyatının en özgün kalemlerinden biri olan Ahmet Haşim,"akşam şairi" olarak tanınmıştır. Bağdat'ta geçen çocukluk yılları, annesini erken yaşta kaybetmesi, kendisini bir türlü beğenmemesi şairin şiirlerindeki hakim temaya da yansımıştır. Modern şiirin içe dönük damarından beslenen Haşim'in şiiri, döneminde ve sonrasında ilgiyle takip edilmiştir. İşte 10 soruda akşam şairi olarak anılan Ahmet Haşim'in hayatı ve eserlerine dair detaylar…

  • 7
  • 10
Haşim’in “Çocuk bu sesi nerden buldun yahu sen” dediği ünlü edebiyatçımız kimdi?
Haşim’in  Çocuk bu sesi nerden buldun yahu sen dediği ünlü edebiyatçımız kimdi?

Ahmet Haşim ve Necip Fazıl arasında birtakım anlaşmazlıklar yaşanmıştı. Ahmet Haşim her ne kadar büyük tartışmalar yaşamış olsa da Necip Fazıl'ın şiirini büyük bir beğeniyle takip ederdi.

Necip Fazıl ilk şiiri "Kitabe"yi Yeni Mecmua dergisinde yayımladı. Genç Necip'in "Benim de yerim bu el oldu yâhu / Gençlik bahçesinde sel oldu yâhu" mısralarını gören Haşim ise "Çocuk bu sesi nereden buldun sen?" diye heyecanla karşılık vermişti.

Yahya Kemal'den yüzleri gülümsetecek 10 nükte

  • 8
  • 10
Haşim’in toplumsal meselelere karşı duruşu nasıldı?
Haşim’in toplumsal meselelere karşı  duruşu nasıldı?

Hâşim, son devir edebiyatımızın cemiyet meseleleri ile en ilgisiz şairiydi. Bilhassa şöhretini yaptığı yıllarda, Türk toplumunun içinde bulunduğu çalkantılar ve çağdaşları olan diğer şairlerin katıldıkları siyasi-fikri akımlar göz önüne alınırsa, onun bu tarafı daha da dikkati çekiyordu.

  • 9
  • 10
Şiirleri kadar dikkat çeken nesirlerinin karakteristik özellikleri neydi?
Şiirleri kadar dikkat çeken nesirlerinin karakteristik özellikleri neydi?

Hâşim'in nesir yazıları, şiirinden farklı bir karakter gösterirdi. Bu yazıların açık, berrak, nispeten sade, nükteli hatta müstehzi bir ifadesi vardı. Nesirlerinde de şiirlerindeki kadar kelime seçiminde titiz olan Hâşim, küçük obje ve vakalardan hareket ederek, fazla derinliği olmayan bir perspektiften yakaladığı dış dünya intibalarını naklederdi. Fıkralar, edebî tenkitler ve seyahat notlarının sağlığında neşredilenleri, her zaman beğenilmiş ve aranmıştı.

  • 10
  • 10
Ahmet Haşim'in eserleri nelerdir?
Ahmet Haşim’in eserleri nelerdir?

Şiirler: Göl Saatleri (İstanbul 1921); Piyâle (İstanbul 1926). Birkaç defa yayımlanan şiirleri son olarak, Bütün Şiirleri (Piyâle, Göl Saatleri, Diğer Şiirleri) adıyla İnci Enginün-Zeynep Kerman tarafından yayımlanmıştır (İstanbul 1987).

Nesirler: Bize Göre (İstanbul 1928); Gurebâhâne-i Laklakan (İstanbul 1928); Frankfurt Seyahatnamesi (İstanbul 1933). Nesirlerinin tamamı Mehmet Kaplan tarafından Bize Göre/Gurabahane-i Laklakan/Frankfurt Seyahatnamesi (İstanbul 1969) adıyla yayımlanmıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN