Arama

12 maddede Kanuni'nin son seferi ve ölümü

Türk tarihinin en önemli padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman'ın, yürüyecek hali yokken 72 yaşında çıktığı 13'üncü seferi olan Sigetvar Kuşatması oldukça önemlidir. Çünkü Sigetvar'da kazanılan bu galibiyetin hüzünlü bir tarafı vardır. Peki, neden sefer sırasında Kanuni'nin ölümü askerlerden gizlendi? Padişah sefere çıkmadan önce neler yaptı? Yaşlılık günlerinde neden sefere çıktı? Sizler için, maddeler halinde Sigetvar Kuşatması'nı derledik.

  • 7
  • 20
KANUNİ, SEFERE ÇIKMADAN ÖNCE NELER YAPTI?
KANUNİ, SEFERE ÇIKMADAN ÖNCE NELER YAPTI?

Kanuni, sefere çıkmadan önce Eyüp Sultan'ı ve atalarının türbelerini ziyaret etti. Gittiği türbelerde fakirlere büyük miktarlarda sadaka dağıttı. 5 Nisan 1566 Cuma günü yola çıkılacaktı ancak padişahın rahatsızlığı bunu engelledi. Ramazan Bayramı İstanbul'da geçirildikten sonra 29 Nisan günü büyük bir merasimle padişah ve devlet ileri gelenleri İstanbul'dan yola çıktılar. Kanuni'nin son seferine çıkışı oldukça haşmetliydi.

Padişahın yakın maiyetini teşkil eden peykler, solaklar bu merasim esnasında göz alıcı kıyafetler giymişti. İstanbullular da bu töreni seyre çıkmışlardı. Rengârenk kıyafetler içerisinde, bayrakları ve silahları ile çeşitli askeri kıtaların geçiş töreni seyreden herkesi kendisine hayran bırakmıştı.

Padişah beyaz elbiseleriyle at üzerinde muhteşem maiyeti eşliğinde İstanbul'dan ayrılmıştı. Devrin tarihçeleri padişahın beyaz sakallı ve beyaz elbiseli halinin nurdan bir minareye benzediğini söylerler. Kanuni'nin yanında başta veziriazam olmak üzere bütün vezirler, yeniçeri ağası, defterdarlar ve önde gelen bürokratlar da vardı.

  • 9
  • 20
KANUNİ SEFERDE RAHATSIZLANINCA NE YAPTI?
KANUNİ SEFERDE RAHATSIZLANINCA NE YAPTI?

Törenle şehirden ayrılan Osmanlı birlikleri İstanbul'un dışında kurulmuş olan otağ-ı hümayunun bulunduğu yerde ilk konaklamayı yaptılar. Tekrar yola çıkıldığında rahatsızlığı artınca Sokollu Mehmed Paşa'nın yardımı ile arabaya geçti. Padişahın rahat bir şekilde seyahat edebilmesi için arabanın geçeceği yollar düzeltiliyordu. Sigetvar'a kadar araba ile giden Kanuni Sultan Süleyman, şehir merkezlerine gelindiğinde padişahlığın şanını ayağa düşürmemek için bütün rahatsızlığına rağmen ata binmişti.

  • 10
  • 20
SİGETVAR MUHASARASI NASIL BAŞLADI?
SİGETVAR MUHASARASI NASIL BAŞLADI?

Belgrad'da durum değerlendirmesi yapıldı. Sefere çıkılırken asıl niyet Eğri Kalesi'nin fethiyken serhatlardan gelen bilgiler Sigetvar'ın Osmanlı topraklarına büyük zarar verdiği yönündeydi. Bunun üzerine ordu Sigetvar'a yöneldi.

Sigetvar ele geçirilmesi çok zor bir kale zinciriydi. Sigetvar, her taraftan Alman Nehri ile bazı göller ve bataklıklarla çevriliydi. Kaleler birbirlerine tahta köprülerle bağlantılıydı. Zaten adalar şehri manasına gelen Sigetvar ismi de kalenin bu konumundan dolayı verilmişti.

  • 11
  • 20

Sigetvar'a gelindiğinde askere moral vermek için ata binen Kanuni, atından inip çadırına yürüyerek gitti. Kuşatmanın başlangıcından Osmanlı ordusuna hoş geldin güllesi gönderen kale komutanı Nicolas Zriny, elinde esir olarak bulunan ileri gelen bir Türk'ü de öldürmüştü. Zriny, kendisine ve kalesine o kadar güveniyordu ki kale istihkâmlarının bir kısmını kırmızı kumaşlarla kaplatmış, kale surlarına da madeni levhalar koydurtmuştu.

Hastalığından dolayı dışarı çıkamayan sultan kuşatmayı çadırından takip ediyordu. Padişahın otağı, kuşatmaya hâkim bir yer olan Sigetvar'ın kuzeyindeki Smilehov Tepesi'ne kurulmuştu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN