Arama

Ahmet Hamdi Tanpınar'ın şiir estetiği

Edebiyatımızın çınarı Ahmet Hamdi Tanpınar deyince akla ilk olarak romanları gelse de o, Cumhuriyet devri şiirimize damga vurmuş isimlerdendi. Nitekim ünlü şair, adını ilk kez "Musul Akşamları" şiiriyle duyurdu. Dillere pelesenk olan "Ne içindeyim zamanın" dizeleri ve daha birçoklarıyla estetiğin zirvesine ulaştı. Peki, çok yönlü bir şahsiyet olan Tanpınar'ın sözün en zarif hali şiir hakkındaki görüşleri nelerdi? İşte Tanpınar'ın şiir estetiğine dair detaylar…

  • 9
  • 10
ŞİİRDE ZAMAN
ŞİİRDE ZAMAN

Tanpınar'ın tüm eserlerinde yer alan zaman hakkındaki görüşleri, şiirlerini de şekillendirmişti.

Ne içindeyim zamanın,
Ne de büsbütün dışında;
Yekpare, geniş bir anın
Parçalanmaz akışında.

"Ne İçindeyim Zamanın" şiiri, Tanpınar'ın Fransız filozof Bergson'un zaman anlayışından etkilenmesiyle oluşturduğu felsefesinin birebir yansımasıdır. Tanpınar meşhur Antalyalı Genç Kıza Mektubup'unda, "Şiir ve sanat anlayışımda Bergson'un zaman telakkîsinin mühim bir yeri vardır" şeklinde ifade eder.

Ne İçindeyim Zamanın, Sabah, Yavaş Yavaş Aydınlanan, Sabaha Karşı, Yollar Çok Erken, Birgül Bu Karanlıklarda, Bütün Yaz, Karışan Saatler İçinde gibi şiirler zamanla alakalı isimler almıştır.

Zaman konulu en önemli şiirlerinden biri de "Bursa'da Zaman"dır. Şiir Tahlilleri 2 çalışmasında "Bursa'da Zaman"ı değerlendiren Mehmet Kaplan, "Eserin birinci kısmında Bursa'nın içinde gizli olan rüya ve manayı ortaya koyan şair, ikinci kısmında kendisinden ve sevgilisinden bahsediyor. (…) Dekor ile insan, mekân ile insan arasındaki bu birleşme bir ebediyet vehmi doğuruyor. 'Havayı dolduran uhrevi ahenk', ölümü, tatlı bir rüya, bir 'ilah uykusu' gibi hissettiriyor." çıkarımında bulunur.

Bursa'da Zaman

Bursa'da bir eski cami avlusu,
Küçük şadırvanda şakırdıyan su;
Orhan zamanından kalma bir duvar...
Onunla bir yaşta ihtiyar çınar
Eliyor dört yana sakin bir günü.
Bir rüyadan arta kalmanın hüznü
İçinde gülüyor bana derinden.
Yüzlerce çeşmenin serinliğinden
Ovanın yeşili göğün mavisi
Ve mimarîlerin en ilâhisi."

Ahmet Hamdi Tanpınar romanlarının gizli kahramanı: Zaman

  • 10
  • 10
ŞİİRDE MUSİKİ
ŞİİRDE MUSİKİ

Tanpınar şiirin en önemli malzemesi olan dili de çok iyi kullandı. Şair, şiir dilinin müzikalite sağlamasını ve konuşulan dilden ayrı olmasından yanaydı. Dili milletin ve kültürün ta kendisi olarak gören şair, onunla yapılan sanatı da "iç kale" sanatı olarak değerlendirir.

Tanpınar'ın şiir estetiğini oluşturan en önemli unsurlardan bir diğeri musikiydi. Batı musikisi ve klasik musikimiz ile haşır neşir olan Tanpınar, seslerin ahenginde kendisini buluyordu.

Musikî

Bu çılgın uyanış her düşünceden
üst üste ve zalim, bir kader gibi,
bir melek uzanmış siyah geceden
mahur sularında tutuştu gemi.

Şiirde mükemmeli arayan Tanpınar, edebiyatımızda bıraktığı rüya ve musiki yüklü şiirlerle ismini ebediyete yazdırdı.

Ahmet Hamdi Tanpınar'ın satır aralarındaki müzik

Kaynak: İslam Ansiklopedisi, Ahmet Hamdi Tanpınar maddesi
Ahmet Hamdi Tanpınar, Edebiyat Üzerine Makaleler
Mehmet Kaplan, Şiir Tahlilleri 2

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN