Akif İnan’ın Edebiyat ve Medeniyet Üzerine Düşünceleri
Eski edebiyatın son temsilcilerinden olan Akif İnan, aynı zamanda Yedi Güzel Adam arasındaki en çalışkan isimdi. İnan'ın edebiyatla kurduğu ilişki bir dava meselesiydi. Yazdığı yazılar ile edebiyat, medeniyet özelinde milletimizin sorunlarına çözüm arayan şair, daima doğrunun peşinde oldu. Mehmet Akif İnan'ın edebiyat ve medeniyet hakkındaki düşüncelerini bir araya getirdik. Mehmet Akif İnan kimdir? Mehmet Akif İnan eserleri, sözleri, alıntılar, hakkında, edebiyat ve medeniyet üzerine, medeniyet…
Giriş Tarihi: 06.01.2022
22:31
Güncelleme Tarihi: 10.05.2024
11:01
📌 "Geçmişi ile ilişkisini kesmiş bir edebiyat, çağı ile de alâkasını koparmış demektir. Yani çağdaş da değildir, muallâktadır, gayr-ı beşeridir ve edebiyat olmak niteliğinden yoksundur kısacası. Açınız Yunus'tan Şeyh Galibê kadar eski edebiyatımızı; kendilerinden önceki döneme dayalı olarak, çağlarını göreceksinizdir. Çağlarını, çağlarının olaylarını, insanını, onun duygusunu, düşüncesini, zevkini, âdetini göreceksinizdir. Burada hemen söyleyip geçelim ki, bizim eski edebiyatımız, bazı kasıtlı ve bilgisizce tanıtmalara rağmen, çağlarını ve onun insanını ve hayatını çok içten ve derinden kavramıştır. Onun için büyük ve ölümsüzdür. Bunu edebiyatın ciddî adamları böyle bilir, böyle söylerler. Eski Türk edebiyatı çağının aynası olmuştur."
Mehmet Akif İnan
(x) 🔍 Bilgi Notu: 1972 yılında başladığı öğretmenlik mesleğini vefatına dek sürdürmüştür. İnan, sevgi temelli bir eğitim metodunu uyguladığı için öğrencileri tarafından çok sevilmiştir.
7 güzel adamın çıkardığı Mavera dergisinin kuruluş hikayesi
📌 "Aslında, bir milletin devlet düzeni, mensup olduğu medeniyet dünyasının bir tezahürüdür ve millîdir. Bilindiği gibi batı medeniyeti, eski Yunan düşüncesi, Hıristiyan ahlakı ve Roma Hukuku gibi kaynaklara dayanır. Bizim medeniyetimizin temeli ise İslamiyet olmuştur. Edebiyatımız, müziğimiz, kültürümüz, mimari, folklor ve her türlü sanatımız bu temel üzerinde gelişmiştir. Bu temel, yani medeniyet, hem millî varlığımızın muhafazası ve hem de ırkî hasletlerimizin olanca gücü ile tezahürüne vesile olmuştur. Bu öyle zengin bir kaynaktır ki, aynı medeniyet dâhilinde bulunan diğer kavimlerin de ırkî yapılarına uygun düşen, tezahürde birbirinden farklı medeniyet dalları halinde belirmesini de sağlamıştır. Yani İslam medeniyeti kendi içerisinde kardeş milletler ve medeniyetler yaşatan bir büyük mecmua, bir medeniyet denizi olmuştur."
Mehmet Akif İnan
(x) 🔍 Bilgi Notu: Eski şiire karşı olan sevgisi ile öne çıkan şair, "Hicret" ve "Tenha Sözler" adlı iki şiir kitabı yayınlamıştır. Bu eserler 20. yüzyılda dava bilinci ile yazılmış şiirleri ihtiva eder.
Edebiyat tutkunlarının buluşma noktası: Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi
📌 "Tanzimat sonrası düzen gerçek aydını yetiştirecek nitelikte olmamıştır. Düzeni millî yapıya aykırı; fikir, sanat ve politika ortamı şartlandırılmış olan bir ülkede, ciddi aydının yetişmesi ancak bir rastlantı olabilirdi. O dönemden bu yana şartlı düzene uygun olmayan birkaç aydın yetişebildiyse hep bu rastlantı sonucu olabilmiştir. Onlar da bu gidişi engelleyici ve her şeyi aslına uygun olarak yeniden düzenleyici imkândan uzak bulundurulmuşlardır. Bu baskı düzeni, tarihimize, evrensel sanat esprimize bağlı bir neslin yetişmesini engelleyici bu tutumunu hâlâ değiştirmemiş olduğu için ne yerli bir edebiyat kurulabilmektedir ve ne de bu edebiyatı izleyecek, ona sahip çıkacak bir aydın nesli yetişebilmektedir."
Mehmet Akif İnan
(x) 🔍 Bilgi Notu: "Edebiyat ve Medeniyet Üzerine" ve "Din ve Uygarlık" Akif İnan'ın nesir eserleridir. O, bu kitaplarla dava ruhu ve bilincini kendisinden sonraki kuşaklara aktarmaya çalışmıştır.
Rasim Özdenören: Dürüstlüğün Bir Bedeli Vardır - Maveraya Yolculuk