Asım'ın neslinden diriliş nesline: Ünlü yazarlardan ideal gençlik
Farsçada "hazine" anlamına gelen genç kelimesi, bu dönemin insana bahşedilmiş bir hazine olduğunu apaçık ortaya koyar. İnsanın en dinamik ve coşkun yılları olan gençlik, ayrıca ünlü edebiyatçıların ve fikir insanlarının da üzerinde önemle durup kalem oynattığı bir zaman dilimini ifade eder. Yazarlar, toplumun içinde bulunduğu zor şartlardaki kurtuluş reçetesini çoğunlukla gençlikte görmüştür. Hepimizin aşina olduğu Asım'ın nesli düşüncesi bunun yalnızca bir örneğidir. Gelin Mehmet Akif'ten Necip Fazıl'a, Nurettin Topçu'dan Sezai Karakoç'a kadar ünlü edebiyatçılarımızın idealize ettiği gençlik anlayışına yakından bakalım...
Giriş Tarihi: 20.02.2021
16:43
Güncelleme Tarihi: 04.03.2021
10:24
Sesli dinlemek için tıklayınız.
"Gençlik, geleceğin tohumudur. Bu tohumun özüne bakarak yarınımızı keşfetmek müşkül olmayacaktır."
📌 Topçu ideal gençlik ile ilgili düşüncelerini oluştururken öncelikle gençliğin sorunlarına değinir. Tepeden bakan bir yaklaşımla değil, öncelikle genç neslin sorunlarını anlamaya odaklanır.
🔎 Ünlü düşünür, günümüzün de büyük problemlerinden biri olan gençliğin içine sürüklendiği yozlaşmaların sebeplerini de eserlerinde ayrıca irdeler. Bilhassa eğitim sistemi ile ilgili yazılarında modern dünyada gençliğin içine sürüklendiği durumları açığa çıkarır. Topçu, Osmanlı'nın son dönemleri ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında ne tür kimlik bunalımlarına düştüğünü felsefi yaklaşımlarla anlamaya çalışır. Çünkü Topçu'ya göre devlet, millet ve birey bağlamında yozlaşmanın en çok görüldüğü kişiler gençlerdir. O halde "yozlaşmayı ortadan kaldırmak için neler yapılması gerekir?" işte Topçu yaşamını adadığı eserlerinde bu soruların cevabını aramıştır.
Nurettin Topçu'nun kaleminden 20 alıntı ile Var Olmak
📌 Topçu'ya göre gençler her şeyden önce kendilerine bir ideal edinmelidir. Bu idealsizlik ve düşünce ıstırabı eksikliği genç nesli büyük bir boşluğun içerisine düşürür. Gençlik pozitivist değerlerle değil, fikir mücadeleleriyle yaşama ve düşmana karşı koymayı bilmelidir.
"Gençliğe değer vermemek çok büyük bir hatadır. Gençliğe değer vermemek iki şekilde gözükmektedir: Ya aşırı istihfaf (küçümseme) ya da aşırı itimat şeklinde. Ya gençlikten yüz çevrilmekte¸ ondan bir şey beklemeyerek küskün yaşanmaktadır ya da zekâmızın zorba kuvvetleri ile onu istediğimiz gibi düşündürmek¸ istediğimiz şeyleri ona inandırmak için bütün kuvvetlerimiz kullanılmaktadır."
🔎 Topçu, "Gençler bizden yeni bir hikmet, yeni bir insan mayası istiyorlar. Ne pahasına olursa olsun, biz bu mayayı yoğurmaya mecburuz." sözleriyle ve kırk yıl boyunca çeşitli okullarda verdiği derslerle gençlikten kendisini sorumlu hissetmiş bir düşünür olarak zihinlerimizde yer edinmeyi başarmıştır.
Nurettin Topçu'nun kitapları
SEZAİ KARAKOÇ’UN “UYUYAN” DÜNYADA “DİRİLEN” NESLİ TAHA
📌 Sezai Karakoç denilince akla ilk gelen kelime, elbette üstadın davasını da ifade eden "diriliş"tir . Karakoç'a göre diriliş; İslam'ın doğduğu çağ olan asr-ı saadete dönüşle mümkün olan bir yeniden doğuştur. Karakoç, İslam dünyasının kurtuluşunun ancak bu diriliş ruhunun özümsenmesiyle mümkün olabileceğini düşünür.
Karakoç, ideal gençlik tasavvurunu da yine diriliş kavramı bağlamında ortaya koyar. Diğer yazar ve şairlerde olduğu gibi Karakoç da kurtuluş umudunu gençlerde bulur. Bu anlamda İslam'ın dirilişini sağlayacak öncü bir gençliğin özelliklerini aktardığı Diriliş Neslinin Amentüsü kitabı, Karakoç'un gençlik manifestosu olarak adlandırılabilir. Usta şairin özlemini duyduğu neslin özelliklerini vermesi bakımından eser ayrıca bir önem taşır.
🔎 Medeniyetinin birikimine aşina, inançlı, dürüst, asr-ı saadet ahlakıyla donanma ve çağına yön verme gibi özellikler Karakoç'un diriliş nesline atfettiği özellikler arasında yer alır.
SEZAİ KARAKOÇ KİMDİR?
Peki, Karakoç'un ideal gençlik anlayışı nasıldır?
📌 Karakoç eserinde ideal gençlik anlayışını "Öncü bir neslin, diriliş neslinin yetişmesi elzemdir. Bu neslin en belirgin özellikleri; tarih bilinci ve derinliği, içinde yaşadığı toplumla barışık olma ve toplumunun her katmanında varlık gösterme, çalışkanlık ve savaşçılık olmalıdır. Öncelikle diriliş eri savaşçı olmak mecburiyetindedir. Kendi mevzisini korumakla mükelleftir. Bu savaşı verirken top, tüfek, bomba, füze kullanmayacaktır. Çünkü bu savaş bir ruh savaşıdır, medeniyet savaşıdır, zihniyet savaşıdır. Bu savaşın ana unsuru irfanî yüceliş ve değerlerdir. Dava hakikat davası, savaş hakikat savaşıdır." cümleleriyle vurgular.
➡ Karakoç'a göre diriliş nesli öncelikle kendi medeniyetinin değerlerini tanımaya ve anlamaya çalışmalıdır. Bu bağlamda gençliğin bir parçası haline gelen Diriliş kavramında özel bir isim karşımıza çıkar. Taha, Sezai Karakoç'un ideal gençlik tasavvurunda dirilişin sembolüdür. Üstün vasıflarıyla idealize edilen Taha, mücadele ruhuyla kuşanarak küllerinden yeniden doğmayı başaracaktır. Çünkü, o diriliş neslinin örnek bir neferidir…
Sezai Karakoç'tan alıntılar
Fikriyat'ta yer alan edebiyat konulu podcastlerimizi dinlemek için tıklayın
📌 İslam'ın dirilişini sembolize eden Taha'nın Kitabı'nda ölüm ve diriliş Karakoç'un dizelerinde şöyle ifade bulur:
"Ölen şehirlerdir Taha değil Kuruyan nehirlerdir Lambadır sönen kış dökülmüş içine Sonbahar yaprağı ırmağı emmiş Asfalttır çekilen sıva bereket toprağının Bu Tahanın ölümü değiş yürüyüşü mezarların Kabirlerin şamarıdır çağın yüzüne … Dört melek ve Kur'anla Dirildi Taha Onulmaz bir ölümle Kavuran bir felçle Öldüğü halde Dört melek ve Kur'anla Dirildi Taha"
➡ Mehmet Akif'te Asım, Necip Fazıl'da Büyük Doğu nesli ne ise Karakoç'ta da Diriliş nesli aynı idealleri çerçevesinde buluşur. Ve bütün bu sembolik karakterler, günümüz gençliği için örnek alınması gereken bir diriliş neferi olarak karşımızda durur…