Arama

Bir kuruluş destanı: Osmancık

Eserleriyle yerli düşüncenin sesi olan Tarık Buğra, tarihi roman dediğimiz vakit, akla gelen ilk isimlerden… Buğra'nın hiç şüphesiz en önemli eserlerinden biri ise Osmancık romanı. Tarihi romanın en seçkin örnekleri arasında yer alan Osmancık'ta, Osman Gazi'nin şahsi dönüşümüyle bir devletin dönüşümü ve gelişimi anlatılır. Hepimizin aşina olduğu; "Bundan böyle öfke bize, uysallık sana; güceniklik bize, gönül alma sana" öğütlerini ihtiva eden Osmancık eserine Tarık Buğra'nın vefatı sebebiyle yakından bakalım…

  • 10
  • 10
ROMANIN BAŞARISI
ROMANIN BAŞARISI

📌Romanda Osmanlı'nın kuruluş sürecini, kahramanın yaşam öyküsü üzerinden anlatan Buğra, romanını yalnızca epik (destansı) özellikleriyle ön plana çıkarmaz. Yazar her şeyden evvel Osmanlı'yı kuran şahsiyeti başarıları, başarısızlıkları, erdemleri ile ele alır. Bu durum okuyucuda kahraman ile önemli bir bağ kurmayı beraberinde getirirken tarihi şahsiyetleri beşeri düzlemde daha iyi tanımaya da kapı aralar. Buğra'nın başarısı romanı, tarihi vesikalardan ayıran edebiyata ve doğal olarak hayatın içerisine sokan sebeptir de aynı zamanda. Buğra'nın ise bu husustaki cümleleri dikkat çekicidir:

"Osmancık'ta Osmanlı'ya ve Osmanlı ile ilgili belgelere yan tutmadan, duygusallaşmadan bakmaya çalıştım. Bu romanda sübjektif olan sadece şudur, tarihin en uzun ömürlü en büyük devletinin, kesinlikle, bir kaba kuvvet eseri olmayacağına inanmıştır."

📌Tarık Buğra, Osmancık romanıyla yakaladığı başarı sayesinde 1985'te Türkiye Millî Kültür Vakfı armağanını kazandı. Aynı zamanda Osmancık ile 1991'de devlet sanatçısı unvanını aldı ve 1993'te Türkiye Yazarlar Birliği tarafından yılın sanatçısı seçildi.

Edebiyatımızdan hafızalara kazınan alıntılar

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN