Cahit Zarifoğlu'nun hayatına dair bilmeniz gereken 20 ilginç bilgi
Edebiyatımızın zarif şairi Cahit Zarifoğlu tüm hayatını inandığı şeyler uğrunda savaşarak geçirdi. Edebi yeteneğinin dışında inanç özü ile yoğrulmuş fikir dünyasıyla da edebiyatımızda dikkat odağı olmuş isimlerden biri olan Zarifoğlu, 32 yıl önce bugün aramızdan ayrıldı. Sizler için edebiyatımızın artist şairi hakkında bilmeniz gerekenleri Cahit Zarifoğlu'dan alıntılarla derledik.
Giriş Tarihi: 07.07.2019
09:46
Güncelleme Tarihi: 07.07.2019
16:07
Cahit Zarifoğlu, lise öğrencisiyken güreş sporuna karşı ilgi duyup, güreş kulübüne kaydoldu. Bir güreş esnasında çok güçlü ve kalıplı olan biriyle eşleşti. Tüm arkadaşları ilk hamlede Cahit'in kaybedeceğini düşünse de tam tersi oldu. İnce bir teknikle rakibinin sırtını yere getirdi. Alaeddin Özdenören arkadaşı Zarifoğlu'nun bu hikâyesi için "Şiir gibi güreş tutardı." der.
Yine de biri çıksa, nasılsın dese alışkanlıkla iyiyim diyeceğim.
Lise son sınıfta uçma tutkusuyla okuyan Zarifoğlu, 1958 yılında katılmaya hak kazandığı bir planör kursuna, gizlice katıldı. Yaz boyunca kurs görerek, "Türk Hava Kurumu Türkkuşu / Milli Model Uçak (B) Sertifikası" aldı. Şair, jet pilotu olmak istediyse de kulağında çıkan rahatsızlık nedeniyle Hava Harp Okulu'na giremedi.
Bu insanlar dev midir
Yatak görmemiş gövde midir
Bir yara açar boyunlarında
Kolkola durup bağırdıklarında
Liseyi arkadaşlarından üç yıl gecikmeli bitirdikten sonra 1961'de İstanbul'a gelir. O yıllar için "Liseden sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatını bitirdim. Öğrenciliğim sırasında çalışmak zorundaydım. Muhtelif gazetelerde sayfa sekreteri olarak çalıştım. Bu yüzden tahsilim biraz ağır aksak ilerledi. Bütün bunlar zarfında vazgeçmediğim, değişmeyen, istikrarlı bir yönüm vardı, o da şairliğim ve yazarlığımdı." der Zarifoğlu. Tahsilini yaklaşık on yıl gibi bir sürede bitirir.
Şair, edebiyat çevrelerinde ilgiyle karşılanan ilk kitabını kendi parasıyla çıkardı ve kitabı yeterince dağıtamadığı için büyük bir kısmı elinde kaldı. Zarifoğlu'nun Eylül 1973'te çıkan ikinci kitabı "Yedi Güzel Adam", en bilinen eserleri arasına girdi.
Zarifoğlu, Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan, Rasim Özdenören, Erdem Bayazıt ve Alaeddin Özdenören'i "Yedi Güzel Adam" şiirinde anlatmış ve bu grubun adı artık, "Yedi Güzel Adam" olmuştu.