Arama

Cahit Zarifoğlu'nun tarihe ışık tutan mektupları

Cahit Zarifoğlu, Müslüman olmanın getirdiği hassasiyetlerle yazan bir şairdi. O, elinden geldiğince herkese faydası olan, his dolu bir yürek savaşçısı idi. Kendine has edebi dili ve koruyucu yönü ile onlarca genç yazar ve şaire yol gösteren Zarifoğlu, eserleri ile İslami düşünceyi beslemiş kuvvetli bir ırmaktı. Cahit Zarifoğlu'nun Mavera döneminde yazdığı mektuplar, onun edebi ve şahsi karakterini öğrenmemize olanak sağladı. Sizler için Zarifoğlu'nun tarihe ışık tutan mektuplarını inceledik.

  • 11
  • 16
Mavera tanıtma kampanyası
Mavera tanıtma kampanyası

Sevgili Kardeşim,

Beşinci dönemimizde başlattığımız abone ve tanıtma kampanyamıza ekteki mektubumuz doğrultusunda sizden de katkılar bekliyoruz.

Selam ve sevgilerimle.

(x) 🔍 Bilgi Notu:

Bu mektup, Cahit Zarifoğlu tarafından Şair Şeref Akbaba'ya yazılmıştır.



Cahit Zarifoğlu'nun İşaret Çocukları'ndan 20 unutulmaz alıntı

  • 12
  • 16
Kitap yayını
Kitap yayını

Biliyorsun, kitap yayınımız durdu. Ne zaman nasıl açılır bilmiyorum. Maddi durum kötü. İlerde bakalım ne olacak. Görüşemediğimize çok üzüldüm.

Şimdilik böyle.

Selam ve sevgilerimle gözlerinden öperim.

(x) 🔍 Bilgi Notu:

Bu mektup, Cahit Zarifoğlu tarafından Şair Mustafa Özçelik'e yazılmıştır.

Cahit Zarifoğlu'nun hayatına dair bilmeniz gereken 20 ilginç bilgi

  • 13
  • 16
Abonelik
Abonelik

Sevgili Dostum,

Epeydir haberleşemedik. Dergiye birkaç abone daha edinelim diye çabalamaktan, yazar dostlarla ilgilenemiyoruz. Acı..

Abone yaptırdım. Düzenli gelecek. Şimdiye kadar ihmal ettik. Kusura bakma. Bir şey ödemen gerekmez.

(x) 🔍 Bilgi Notu:

Dergicilik manevi olduğu kadar maddi bir yükü de beraberinde getiriyor. Zarifoğlu'nun satırlarında bu meşgaleden dostları ile yazışamamanın verdiği ıstırabı çıkarıyoruz. Ayrıca yazar ve şairlere dergiyi ücretsiz olarak göndermesi onun alicenaplığının bir örneğidir.

Cahit Zarifoğlu'nun en sevilen 10 şiiri

  • 14
  • 16
Sanat yazıları
Sanat yazıları

Rasim'in Yeni Devir'deki Hüseyin Nasr'dan çevirdiği bir dizi yazısı yayımlanacak. Onu çok dikkatli okumanızı ve tefekkür etmenizi arzu ediyorum. Batı'dan alınma kalıplarla az çok yerli içeriklerle yaptığımız sanat çalışmaları ne kadar İslami? Bazı şeylerin üzerine gitmek ve geliştirmek, bazı şeylerden kaçınmak gibi prensipler edinmek ve sanat verimlerini o çizgiler içinde kollamak gereğini düşünüyoruz bu günlerde. Sözünü ettiğim tercümede bu konuda zengin ipuçları var. Bizim nesil için varılacak prensipleri uygulama ve gerçekleştirme zamanı gerilerde kalmış, vakit geçmiş ya da çok azalmış olabilir. 2 adet 10 yılın alışkanlıklarını iptal etmek kolay değildir. Ama sizler bir şeyler yapabilirsiniz. Talihiniz de var. Zira bakın sizi uyaran birileri bulunuyor ve söyledim mi bilmiyorum, tekrarlayayım, sanat yazılarına yönelin. Politikayı ustalıkla onların içinde yapın.

Selam ve sevgiler.

(x) 🔍 Bilgi Notu:

Bu mektup, Cahit Zarifoğlu tarafından Şair Mustafa Özçelik'e yazılmıştır. Mektuptan anlaşıldığı üzere Zarifoğlu, dergi ile irtibatlı olan genç şairleri fikri olarak da yönlendirerek onların şahsi donanımlarını önemser.

Cahit Zarifoğlu'nun okunması gereken kitaplar

  • 15
  • 16
Poetika dersleri
Poetika dersleri

İlk şiirinizin başlığı "Zulmü Gözlerinden". Bu başlık eksik ve tedirgin edici. Üçüncü mısrada bir pekiştirmeyle tedirgin ediyorsunuz şiiri, ama dördüncü mısrada hiç beklenmedik şekilde bırakıveriyorsunuz. Yani son iki mısranın psikolojik yapıları zıd. Birinde hırslı bir gerginlik sonrakinde ise bir iradesizlik var.

İkinci kıtada genel ve gizli bir zayıflık mevcut. Bu kıtaya bir çekidüzen vermek gerekiyor.

Üçüncü kıtada son iki mısra çok zayıf. Bu tip mısralar, yani dava mısraları diyelim. İdeolojik mısralar bunlar, amiyane deyimle cuk oturmadıkça, şiir ve şiiriyet için en zor unsurlardır. Son iki kıta için de biraz daha çalışma ve sıklaştırma önerilebilir.

(x) 🔍 Bilgi Notu:

Şair Mustafa Özçelik'e postalanan 1979 tarihli bu mektupta Zarifoğlu'nun eleştirmen ve dergi yayıncısı yönünü yakından görüyoruz. Mısraları ve kıtaları nahif ama yer yer sert bir üslup ile eleştiren ve revize isteyen şair, Mavera dergisinin edebi anlamdaki genel tutumunu ortaya koyuyor.

Cahit Zarifoğlu'nun şiirleri neden anlaşılamıyor?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN