Arama

Cengiz Aytmatov'un kaleminde savaş izleri

Bozkırın bilge kalemi Cengiz Aytmatov, yalnız Kırgız edebiyatını değil tüm Türk edebiyat dünyasını da etkilemiş önemli bir isimdir. Yaşadığı dönemde adeta bir çığır açan Aytmatov, toplumu yakından ilgilendiren konulara değinmesiyle günümüzde dahi adından sıkça söz ettiren bir yazar olmayı başarmıştır. O, bilhassa İkinci Dünya Savaşı'nda halkın yaşadığı acılardan bahseder ve bunu da bir görev bilinciyle yapar. İşte, yazarımızın Toprak Ana, Cemile, Gün Olur Asra Bedel adlı eserlerinde savaş izleri....

ELİME TEBEŞİR YERİNE TÜFEK VERDİLER

🔸 Aytmatov, Toprak Ana romanını, dünyada savaş yüzünden yakınlarını kaybeden annelerin sesi olmak adına kaleme alır. Tolganay savaşta bütün ailesini kaybeden insanların bir temsilidir. Toprak Ana ile olan diyalogları da bir annenin yakarışlarını içerir.

🔸 Toprak Ana'da, insanoğlunun hayata dar bir bakış açısıyla bakmaması gerektiği vurgulanır. Yazarımıza göre savaş, tabiat ve hayatın temellerine aykırıdır.

🔸 Eserde Maysalbek'in annesi Tolgonay'a yazdığı son mektup bunu destekler niteliktedir:

"Benim tek istediğim öğretmen olmaktı; onun için kendimi hep bu gösterişsiz mesleğe hazırladım, yalnız onun düşüyle yaşadım. Ama sonradan elime tebeşir yerine tüfek verdiler, öğretmen çıkmışken asker oldum. Benim suçum değildi bu; anlaşılan, çağımız böyle gerektiriyormuş. Çocuklara tek ders bile veremeden ayrıldım mesleğimden..."

Aytmatov'un düşündürücü eseri: Gün Olur Asra Bedel

  • 10
  • 10

TÜRK EDEBİYATININ FİKİR ÖNCÜSÜ

🔸 Onu, Cengiz Aytmatov yapan, günümüze dek gelmesini sağlayan etmenler hiç şüphesiz acılarıdır. Bu hakikati bütün romanlarından okuyucuya hissettiren yazarımız, Türk edebiyatının fikir öncülerinden olmuştur.

🔸 Kırgız toprakları yıllardır Rus işgalinde kalmış, halk uzun seneler sindirilmiş ve baskılanmıştır. Dilleri, manevi değerleri, gelenek ve görenekleri yok sayılmıştır. Aytmatov böyle bir çağda dünyaya gelmiş ve yaşadığı hiçbir acıyı, savaşı unutmamıştır. Bizlere birbirinden kıymetli ve eşsiz eserler bırakan yazarın 1928 yılında başlayan dünya serüveni, 2008'de sona ermiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN