Arama

Divan edebiyatında atlara övgü: Rahşiyeler

Terim olarak yalnızca edebiyatımıza mahsus rahşiyeler, atın adlarını ve özelliklerini konu edinen, at için yazılan kaside ve mersiye manasındadır. Mirac hadisesinden ilham alarak doğan bu tür, medeniyetimizde atlara gösterilen sevginin de ayrıca bir tezahürüydü. Rahşiyelerde atlar üzerinden, bilhassa sultanların güçlerine ve savaşlardaki yeteneklerine işaret ediliyordu. Peki, rahşiye türünün hicivleriyle tanıdığımız en ünlü temsilcisi kimdi? Modern Türk edebiyatında ise bu türün izdüşümü sayılabilecek eser, hangi ünlü şair tarafından kaleme alındı?

Sesli dinlemek için tıklayınız.

📌Alâeddin Sâbit'in kaleme aldığı "Esbiyye Berây-ı Mehmed Paşa" başlıklı 75 beyitlik kasîde türün bir örneğidir.

📌Şeyhülislâm İshak Efendi'nin Dîvan'ında yer alan, "Kasîde-i Esbiyye" başlıklı 56 beyitlik manzûme;

📌Şehdî'nin "Kethudâ-yı Sadr-ı Alî Hasan Ağa Anatolu Muhâsebecisi Olduğumuzda Mükemmel Dîvân Rahşı ile Bir Esb-i Sabâ-Seyr Gönderdiklerine Didüğümüz Kasîde-i Esbiyyedir" başlıklı 8 beyitlik şiir yine rahşiye örnekleri arasındadır.

  • 10
  • 10
NECİP FAZIL'DAN AT'A SENFONİ
NECİP FAZIL’DAN AT’A SENFONİ

📌Bunun yanında yalnızca klasik edebiyatta değil, modern edebiyatta da rahşiye türünün tezahürü sayılabilecek bir eser yazılmıştır. Atlara ve ata binmeye özel bir ilgi duyan Necip Fazıl, Türkiye Jokey Kulübü'nün isteğiyle "At'a Senfoni" adlı eseri kaleme aldı. Atın felsefesini, tarihini ve bildiği her şeyi ele alan Necip Fazıl, atlara olan sevdasını bu kitapla ölümsüzleştirdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN