Arama

Divan şiirinin bilinen ilk kadın şairi: Zeynep Hatun

Divan şiirinin bilinen ilk kadın şairi olan Zeynep Hatun, dönemindeki hakim edebiyat çevresinde kendisine yer edindi ve Türk edebiyatında ismini tarihe yazdırmayı başaran kadınların öncüsü oldu. Yazdığı şiirlerden döneminde oldukça meşhur olduğu anlaşılan Zeynep Hatun'un hayatı, duruşu, edebi anlayışı nasıldı? Edebiyatımızdaki önemi neydi ve tezkirecilerin eserlerinde nasıl yer aldı? İşte tüm bu soruların cevabı ve daha fazlası sizlerle…

  • 12
  • 12
“Eş’ârı ârifânedir. Kız nakşı değildir merdânedir.”
Eş’ârı ârifânedir. Kız nakşı değildir merdânedir.

Tezkirelerde Zeynep Hatun'un şiirlerine övgü dolu sözler söylense de kadınlık kimliğini vurgulayan iğneleyici ve aşağılayıcı ifadeler de kullanılmıştır. Tezkire yazarlarından Beyani de Zeynep Hatun'un şiirlerini överken "Eş'ârı ârifânedir. Kız nakşı değildir merdânedir." ifadesini kullanarak erkek niteliği üzerinden iltifata tabi tutmuştur. Kınalızade'nin sözleri ise dönemdeki algıyı tamamen açıklar niteliktedir, "Erkekler kadar mükemmel şiirleri vardır, tek ayıbı kadın olmasıdır."

Zeynep Hatun dönemin kadın sorunlarından biri olan kadının aşağılık konumundan sıyrılma konusunu işler fakat bunun kadınsı duygulardan arınarak bir erkeğe yakın duygular içinde mert, bilge bir kişi olmakla mümkün olabileceğini düşünür. Kadınsı duyguların kadını zayıf kıldığını, ruhsal eksiklik nedeni olduğunu savunur. Zeynep Hanım bu tavrıyla edebiyat mahallerinde "merdane" olarak isimlendirilmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN