Arama

Doğu ve Batı arasında kalmış bir Tanpınar karakteri: Hayri İrdal

Ahmet Hamdi Tanpınar, Doğu ve Batı medeniyetleri arasında şahsiyetini bulmaya çalışan bir mütefekkirdir. Eserlerinde sıklıkla vurguladığı "eşik", bu iki medeniyetin arasındaki geliş gidişi simgeler. Tanpınar'a göre bir medeniyet "Derin bir maziden gelen bir kültür yığılmasıdır", bütünlük ve süreklilik demektir. Ona göre batılılaşma ile kazandırılmak istenen yeni hayat tarzı geçmişin manevi ve geleneksel değerlerini hiçe sayarak değil içine alarak ilerlemelidir. Saatleri Ayarlama Enstitüsü'nde Hayri İrdal üzerinden Doğu ve Batı arasında kalan Türkiye'nin bocalayışını okuruz….

🔸 Hayri İrdal'ın ikinci muhitini Halit Ayarcı ve "Saatler Ayarlama Enstitüsü"nde çalışan insanlar oluşturur. İrdal, Halit Ayarcı ile tanıştıktan sonra içinde bulunduğu fakirlik ve işsizlikten kurtularak yeni bir hayata adım atar.

🔸 İrdal'ın hayatındaki maddi değişim ona farklı bir bakış açısı da kazandırır. Meselelere "üzerinden bir ağırlık kalkmış" şekilde bakar. Saatleri Ayarlama Enstitüsü'nde yeni işe başlayan Hayri İrdal'ın burada yapacağı bir iş yoktur. Enstitü çalışanların boş vakit geçirdikleri bir mekandır.

Ahmet Hamdi Tanpınar'ın yaşamına ışık tutan günlükleri

  • 10
  • 12
Doğu ve Batı arasında kalmış bir Tanpınar karakteri: Hayri İrdal

🔸Hayri İrdal "gerçek bir iş yapmadığı" ve yer yer yalan söylemek zorunda kaldığı iş yerinde Halit Ayarcı'nın etkisiyle değişir. Kurumun "yalan" olduğunu bilmesine rağmen hiç istemediği halde işini sürdürür...mecburiyetlere katlanarak "mış" gibi yapar…

  • 11
  • 12
Doğu ve Batı arasında kalmış bir Tanpınar karakteri: Hayri İrdal

🔸İrdal'ın bocalayışında yenileşme dönemindeki Türkiye'nin bocalayışını görürüz. Bir yanda Batı'nın ve modern hayatın baskısı, yoksulluğu bulunurken diğer yanda gelenek ve alışkanlıklardan vazgeçememe duygusu ağır basar. Halit Ayarcı'dan önce fakir ama mutlu bir hayatı, Halit Ayarcı'dan sonra ise zengin ve mutsuz bir hayatı olmuştur.

Ahmet Hamdi Tanpınar'ın en sevilen 10 şiiri

  • 12
  • 12

🔸Tanpınar bizlere Hayri irdal ile Türk toplumunun yeniliklere ve yenileşmeye tepkisini anlatır. Hayri İrdal gariplikleriyle toplum dışına itilmiş ve arada kalmıştır. Durduğu eşikten ise topluma dışarıdan bakarak oradaki gariplikleri, tuhaflıkları ve yalanları daha iyi görür.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN