Dünyayı etkileyen salgınların edebiyattaki yansımaları
İnsanlık tarihi boyunca ölümcül salgınların dünyayı sardığını görüyoruz. Ne yazık ki bugünlerde de dünyayı kırmızı alarma geçiren koronavirüs ile karşı karşıyayız. Bu dönemi verimli atlatmanın yollarından biri ise kitaplar... Descartes'ın dediği gibi, en iyi kitapların okunması, geçmiş yüzyılların en büyük insanlarıyla konuşmak gibidir. Bir klasik olan Kızıl Veba'dan, postmodern edebiyatın bir ürünü olan Körlük'e salgınların edebiyattaki yansıması olan 12 kitabı derledik.
Giriş Tarihi: 22.03.2020
12:47
Güncelleme Tarihi: 31.03.2020
01:38
Dünyamızı Değiştiren On İki Hastalık - Irwin W. Sherman
İnsanlık tarihi hastalıklar tarihidir de denebilir. Milyonlarca insanın hayatına mal olan pek çok hastalığa ilişkin bilgi veren sayısız yazılı kayıt mevcut. Bu kayıtlar ışığında hastalıkların yalnızca bir sağlık problemi olmadığı, önemli siyasi, sosyal ve ekonomik sonuçlar doğurduğu söylenebilir. Alanında dünyanın en saygın kuruluşlarından biri olan Amerikan Mikrobiyoloji Derneği (ASM) insanlık tarihini derinden etkilemiş ve halen etkilemekte olan bir düzine hastalığı Dünyamızı Değiştiren On İki Hastalık kitabında bir araya getiriyor. Kitapta kolera, sıtma, frengi, grip ve AIDS gibi hastalıkların yayılımı ve sonuçları incelenirken ortaya çıkan siyasi ve toplumsal sonuçlar ilginç anekdotlarla anlatılıyor.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın...
Salgın/Madalyonun Ters Tarafı - Reşat Nuri Güntekin
Salgın, Cumhuriyetin ilk yıllarında, Anadolu''nun bir ilçesinde geçiyor. İlçeye bağlı ama ondan uzak bir köyde tanımlanamayan bir salgın hastalık ortaya çıkar... Bunu önceleri çok umursamayan kaymakam ve yardımcısı, koltuk kaygısına düşünce duruma müdahale etmek isterler. Madalyonun Ters Tarafı, Salgın'ın tam tersine, bir insan öyküsünü anlatıyor; sessiz, sakin bir kimyager olan profesör Celil Hıfzı Bey, dırdırcı ve gösteriş düşkünü eşi Sadiye Hanım ve Celil Hıfzı Bey''in adeta bir kopyası olan oğulları Rıfkı''nın öyküsünü…
Reşat Nuri''nin daha önce kitap olarak basılmış, sadece dönemin gazetelerinde tefrika edilmiş bu iki uzun öyküsünün en önemli özelliği, uzun yıllar önce yazılmış olmalarına rağmen günümüze de kolaylıkla uyarlanabilmeleri.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın...
Veba Yılı Günlüğü - Daniel Defoe
Daniel Defoe, Londra'da varlıklı bir ailede dünyaya geldi. İyi bir akademik eğitimin ardından ticarete atıldı. Çetin ve macera dolu bir ticaret hayatının ardından siyasi yergilerle yazarlığa başladı. Gözü pek bir gazetecilik kariyeri ve pek beğenilen didaktik eserlerinin ardından, 1719 yılında onu dünya edebiyatının başköşelerinden birine yerleştiren Robinson Crusoe romanını yazdı. 1722'de yazdığı ve 1665'de Londra'da yaşanmış olan veba salgınını anlattığı "Veba Yılı Günlüğü" doğal afetler hakkında kaleme alınmış en etkileyici edebi eserlerden biridir. İnsan doğasını çok iyi tanıyan, güçlü kalemi ve yalın üslubuyla pek çok konuda ilgi çekici eserler veren Defoe, İngiliz romanının kurucuları arasında yer alır.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın...
Kolera Günlerinde Aşk - Gabriel Garcia Marquez
Kolera Günlerinde Aşk", bırakılmış bir sevgilinin, yeniyetmelik yıllarından başlayarak yaşlılığın alacakaranlığına dek süren yarım yüzyıllık sevginin öyküsü. "Marquez"in, ustalığı, bu öyküyü bir destana dönüştürüyor: aşkın, deli-akıllı, yabanıl-evcil, tüm biçimlerinin pastoral bir şiirin büyüsüne büründüğü bir destan.
On dokuzuncu yüzyılın yirminci yüzyıla dönüştüğü bir zaman dilimini kapsayan bu bitmeyen aşkın gerisinde, çağdaşlaşma çabası içindeki bir toplumun çeşitli yönlerini, özellikle taşra ken tsoyluluğunun saçmalıklarını ince bir alayla eleştiriyor yazar. Roman boyunca, aşk acılarının lirik rüzgarlarının esintileri arasında, Marquez'in, insancıl mizahı, sürekli olarak duyuruyor kendini. Bu nitelikleriyle, "Kolera Günlerinde Aşk", Marquez'in başyapıtı sayılan "Yüz Yıllık Yalnızlık"ın yanında tartışılmaz bir biçimde yerini alıyor.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın...