Arama

Edebiyatta eski kuşak - yeni kuşak kavgası

Edebiyatımızın en heyecanlı ve merak uyandıran yazıları, tartışma metinleridir. Sözcüklerini adeta mermi gibi kullanan yazarlar, girdikleri polemiklerle kalem kavgası olarak adlandırılan bir türün oluşmasını sağladı. Bu tartışmaların en ses getireni Nazım Hikmet'in başlattığı eski kuşak-yeni kuşak kavgasıydı. Abdülhak Hamid'in dâhi-i azam, Mehmet Emin'in ise milli şair olmadığını söylemesi basında büyük yankı uyandırdı. Gelin, bu polemiğin nasıl başladığına yakından bakalım.

  • 13
  • 13

🔸 Beş yıl sonra da Nazım Hikmet "83 Yaşındaki Delikanlı" adlı fıkrasında yine Abdülhak Hamit'ten bahsetti. Fakat bu sefer konu bambaşkaydı. Hamid'i eleştirmemiş, onun büyük bir edip olduğunu anlamaya başladığını yazmıştı:

"Ben Hamid'i şimdi anlamaya başlıyorum… Onun yürek derisini yüzerek bu sert kabuğun içinde tutuşan alevle gözlerim yeni yeni kamaşıyor… O seksen üç yaşında ve piyes yazıyor. Daha kırk üçüne basmadan çıktığı yüksekliğe dayanamayarak patlayıp boşanan balonlar gibi sönmüş nice yazıcılar biliyorum… Onların yürek gücü mü eksikti? Yoksa doğuşlarındaki artistlik mi yetmedi?

Bence onların eksikliği, onlara yetmeyen nesne kültürleriydi. Hamid'e seksen üç yaşında piyes yazdırtan nasıl kültürüyse yirmi beşine kadar kanlarının sıcaklığıyla çoban şarkıları yazdıktan sonra bu kan soğur soğumaz susanları susturan da kültür eksikliğidir.

Hamid'i bugün okudukça, onunla konuştukça daha çok anlıyorum ki derelerin arasındaki köprüler nasıl bilgisiz kurumazsa yüreklerin arasında da köprü kurmak için bilgili olmak gerekir."

Türk Edebiyatında Kavga- Emin Karaca
Yeni Türk Şiirinde Tasfiye Hareketleri- Gaye Belkız Yeter
Bizde Kalem Düelloları-Sami Akbıyık

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN