Arama

Edebiyatta postmodern teknikler

Modernizmin başarısızlığının ardından "büyük anlatıların enkazı" üzerine yeni bir yaşam ve sanat anlayışı inşa edildi. 1960'larda modernizme eleştiri olarak doğan postmodernizm, sanatsal açıdan en çok edebiyatta, sinemada, mimari ve resimde kendini gösterdi. Türk edebiyatında ise ilk örneğini Oğuz Atay'ın romanlarında gördüğümüz postmodern teknikler diğer yazarlar tarafından da kullanıldı. Okuduğunuz eserlerde hangi teknikler kullanılıyor bilin istedik ve edebiyatta postmodern teknikleri sizin için araştırdık.

  • 11
  • 12

İç monolog:

İç monolog, ben anlatıcı ile gerçekleştirilen anlatılarda başvurulan bir tekniktir. Bu teknikte yazar, anlatma zamanı ve hikayenin zamanı arasındaki uzaklığı ortadan kaldırır.

"Kahramanın başından geçen durumlar olayları oluşum aşamasındayken anlatılır. Pencerenin üstüne çıplak bir rayla tutturulan bu perde, hazin bir belge. Efendim? Bütün kötülük bu perdeden, bu raylardan geliyor. Yerde, asıl rengi anlaşılmayan bir halı ve bir iki kilim parçası. Yazık oldu. Müzeyyen Hanım oğlunun mürüvvetini göremedi. Odasını, gönlünce süsleyemedi. Ya da bir kadın... kim bilir? Kitaplığının rafları toz içinde... masanın üstü de... Buraya hiç dokunulmamış. Demek beş yılda bitiremem, diyorsun. Sürekli okusam da. Bitireceğim Selim. Bütün dünyaya gücümüzü göstereceğim."

(Oğuz Atay,Tutunamayanlar, s.91-93)

Tolstoy'un gözünden sanat

  • 12
  • 12

Kurmaca:

Gerçekte olmadığı halde varmış gibi tasarlanmış ve kurgulanmış metin, olay. Roman, öykü, masal vb. metinler kurmacaya dayanır.

Kurmaca bütün öykülerin başlangıç noktasıdır. Bir öykü,bir roman, bir masal...
Bunların hepsi kurmaca temelinin üzerine inşa edilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN