Ernest Hemingway hakkında az bilinen 10 gerçek
Kod adı, 'Agent Argo' olan ünlü yazar Ernest Hemingway'in, bir ajan olarak çalıştığını biliyor muydunuz? Ya da Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarından kurtulduğunu; diyabet, kanser, kırık bir kafatası ve ezilmiş bir kaburgayla yaşadığını? Sizler için ölüm yıl dönümünde Ernest Hemingway'i tam anlamıyla tanımak için olmasa da yazmak ile yaşamak arasındaki farkları hissetmek için, yazar hakkında az bilinen 10 gerçeği derledik.
Giriş Tarihi: 02.07.2019
09:15
Güncelleme Tarihi: 02.07.2021
12:20
"İnsan ada değil ki. Yetsin kendi başına. Bir çakıl yerkürede. Okyanusta bir damla."
HEMINGWAY BİR AJAN MIYDI?
40'lı yıllar boyunca J. Edgar Hoover güvenmediği herkesi takip ettirdi. Bu isimler genellikle ünlü insanlar, aydınlar ya da kısaca onunla aynı fikirde olmayan herkes olabilirdi. Hoover'ın, Hemingway ile ilgili gerçeğe yaklaşıp yaklaşmadığını bilemiyoruz ancak yazarın bütün bu süreçte gerçekten bir KGB ajanı olduğu artık saklanmıyor.
Bu ifşa Soğuk Savaş döneminde Sovyet arşivlerine girmeyi başaran eski KGB ajanı Alexander Vassiliev'den geldi. Vassiliev, Hemingway'in casus kelimesine karşılık kullandıkları terimlerden biri olan "destek kuvvet" olarak nitelendirildiğini belirtti. Yazar Küba ve İngiltere'de Sovyet ajanlarıyla buluşuyordu ve Sovyet kayıtlarına göre de onlara yardım etmekten gerçekten memnundu. Hemingway'e verilen kod adı "Argo"ydu ve istihbaratlar yazar tarafından kendilerine iletiliyordu.
Ancak Hemingway'in iyi bir casus olmadığı ortaya çıktı. Gönderdiği istihbaratlar ya konuyla alakasız ya da işe yaramayan bilgilerden oluşuyordu.
"Benim amacım ne gördüğümü ve ne hissettiğimi kağıda en iyi ve en basit şekliyle yazmak."
BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI'NA KABUL EDİLMEDİ
Hemingway, Birinci Dünya Savaşı'na katılmak istedi fakat gözlerinin bozuk olması sebebiyle bu isteği geri çevrildi. Her şeye rağmen kendini ambulans şoförü olarak almaları için orduyu ikna etti.
"Onaracak kişi o olduktan sonra; kalbinizin kırılıp parçalanmasının zerrece önemi yok."