"Ertuğrul Fırkateyni" edebiyata nasıl yansımıştı?
Sultan II. Abdülhamid'in iyi niyet göstergesi olarak 14 Temmuz 1889'da, 61'i subay ve memur, 548'i er ve erbaş olmak üzere 609 kişilik mürettebatıyla Japonya'ya gönderdiği Ertuğrul Fırkateyni'nin, seferinden dönerken batmasının üzerinden 129 yıl geçti. 550'den fazla Osmanlı levendi, sulara gömülen gemide şehit oldu. Peki, Ertuğrul Fırkateyni edebiyata nasıl yansımıştı?
Giriş Tarihi: 15.09.2019
14:19
Güncelleme Tarihi: 15.09.2019
15:31
Edebiyatımız içerisinde de kendisine yer buldu.
Japon halk hafızasında hâlâ kuvvetle yaşayan kaza, edebiyatımız içerisinde de kendisine yer buldu. Kronolojik bakımdan Ertuğrul Fırkateyni faciasını ilk işleyen, Ziya Şakir'dir. Ziya Şakir'in popülarize bir tarih kurgusu olarak sunduğu 151 Nolu Şehit, Ertuğrul Faciasında Bir Aşk Hikâyesi, bunlardan biri...
151 Nolu Şehit Ertuğrul Faciasında Bir Aşk Hikâyesi, Ziya Şakir
Ziya Şakir, 151 Nolu Şehit ile bir deniz yolculuğuna çıkarıyor. Temmuz 1889'da İstanbul'dan yola çıkan Süveyş, Kızıldeniz, Cidde, Somali, Bombay, Singapur'da duran uğradığı ülkelerin halkları ve Müslümanlar tarafından görkemli sevgi gösterileriyle karşılanan kimi zaman binlerce kişiden oluşan grupların ziyaret ettiği ve Uzakdoğu'da halifenin sembolü haline gelen gemi 11 ay sonra 7 Haziran 1890 tarihinde Japonya'nın Yokohama Limanı'na vardı. Planlandığı gibi 15 Eylül 1890 tarihinde Yokohama Limanı'ndan ayrıldı. Ama...
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.
Japonya’da Batan Güneş, Ertuğrul Fırkateyni, Erdoğan Şimşek
Erdoğan Şimşek'in Fırkateyn komutanı (süvarisi) Ali Bey'in eşi Ayşe Hanım'a yazdığı mektuplardan da faydalanarak oluşturduğu "Japonya'da Batan Güneş, Ertuğrul Fırkateyni…"
Eser, Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya seyrine gönderilmesinden ve Ertuğrul Fırkateyni Süvarisi (komutanı) Yarbay Ali Bey'in, eşi Ayşe Hanım'a yazdığı sevda kokan mektuplardan esinlenerek kurgulanmıştır. Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya'ya gönderilme nedenleri, gönderilme şekli ve dönüş yolunda kayalıklara çarparak batış serüveni tarihi belgelere dayanarak yazılmıştır. kitapla; Ertuğrul gemisi ile beraber seyre çıkacak, fırtınalarla boğuşacak, hasreti yudumlayacak, Yarbay Ali Bey'in eşi Ayşe Hanım'a yazdığı mektuplarda aşkı, sevdayı hissedecek, gurbetin hüznünü yaşayacak ve onlarla birlikte gözyaşı dökeceksiniz.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.
Uzakdoğu Elçisi Ertuğrul Firkateyni, Erdoğan Şimşek
Erdoğan Şimşek'in "Uzakdoğu Elçisi Ertuğrul Firkateyni" de Karadeniz'de, Ege'de, Akdeniz'de, Kızıldeniz'de, Atlas Okyanusu'nda ve Hint Okyanusu'nda sancak göstermiş, yardıma ihtiyacı olana el uzatmış, kendisine verilen her görevi başarı ile ifa etmiş olan donanmamızın şanlı tarihini anlattığı eseri.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.
Ertuğrul Faciası, Behçet Necatigil
Tiyatro ve piyes tarzı eser olarak ise 120 yıl gibi bir süre bu olay Türk edebiyatında, Behçet Necatigil'in Ertuğrul Firkateyni'nin seyir defterini tutan şair Ali Ruhi Bey'in hayatını konu alarak Ertuğrul olayını anlattığı 1 Kasım 1973 tarihinde tamamlanan bir radyo piyesi mevcut. Behçet Necatigil tarafından kaleme alınan Ertuğrul Faciası , romansal tadı ve Japon halkının olaya bakışını da aksettirmesi noktasında farklı bir yerde durur. Roman tadında bir radyo oyunudur . Oyunun ana kahramanı, Ertuğrul Fırkateyni'nde seyir kâtibi olarak görev alan şair Ali Rûhî Bey'dir. Oyun onun anısına kaleme alınmış, zaman zaman fantastik ve destanî mahiyete de ulaşan bir biyografik dramdır. Merkezde Ertuğrul Fırkateyni değil, Ali Rûhî vardır.
Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.